Feszített víztükrű medencék

Mi a különbség egy süllyesztett és egy feszített víztükrű medence között? Milyen előnyei vannak egy feszített víztükrű medencének?

Általánosságban a medence áramlásról és a medence hidraulikájáról

A medence vízébe bekerült szennyező anyagok folyamatos eltávolítása érdekében a vizet egy erre alkalmas elvezető rendszeren keresztül a szűrőrendszerbe vezetik, ahol megtisztítják majd a keringtető rendszerben a vízbevezető elemekkel ismét a medencébe irányítják. Mivel e tisztítási eljárásnak egy bizonyos időn belül, lehetőleg egyenletesen az egész vízmennyiségre ki kell terjednie, ezért optimális vízáramlás, illetve medencehidraulika szükséges. Amennyiben a medencében nem kielégítő a vízmozgás, úgy nem játszódik le megfelelően a vízkicserélődés és a hozzáadott fertőtlenítő szer nem tudja a csíraölő hatását teljes egészében kifejteni.

Milyen medenceáramlási rendszerek léteznek?

A medence méretéhez, alakjához és felhasználási módjához mérten különféle medenceáramlási rendszerek léteznek:

A vízfelszíni tisztítórendszer (szkimmer) nagyon kevés műszaki ráfordítással, ezáltal kedvező költséggel, viszont korlátozott hidraulikus hatásfokkal működik.

A túlfolyásos rendszer lényegesen nagyobb műszaki és építészeti ráfordítással ennek megfelelően magasabb költséggel valósítható meg. Megfelelő használat esetén optimális medencehidraulika alakul ki ebben a medencében.

A vízfelszíni tisztítórendszer – Szkimmeres medence

A rendszer használatát korlátozza a medence alakja, illetve a geometriája valamint a helyenként nem elégséges felszíni vízelvezetés. A medence felső vízrétegeinek rossz áramlása következtében szennyeződések, kórokozók, baktériumok halmozódhatnak fel. Ezenkívül a kb. 15-20 cm magas vízfelszín feletti medencefal sávon egy baktériumszennyeződés filmréteg képződhet. Ez aztán a medenceszegély tisztításánál szükségszerűen a felszíni vízréteg további terheléséhez vezet. A szkimmer lényegében egy változtatható gáttal ellátott beszívónyílásból épül fel, mely mögött egy szűrőkosár helyezkedik el, hogy a nagyméretű szennyeződéseket kiszűrje. A mozgó gát folyamatosan alkalmazkodik a mindenkori vízszinthez. A szivattyú szívóhatása révén a gát a vízfelszín alatt helyezkedik el így a szennyezőanyagokkal jelentősen terhelt vízfelszínt fogadja be. A medencében szükséges szkimmerek száma a vízfelület nagyságától függ (20-30m2/szkimmer). A medencében a vízáramlás több befúvó idom elhelyezésével történik a medence hosszanti irányában. Az elszívás helyének szokásos aránya: 3/4vízfelszíni, ¼ aljzati elszívás.

Helytakarékossága és viszonylagos műszaki egyszerűsége révén ez a tisztítórendszer a legkedvezőbb árú megoldás. Hátránya, hogy a medencében kialakuló holtzónákban lévő víz csak jelentős késedelemmel kerül a szűrőberendezéshez. Az egyenetlen vízáramlás még optimális szűrőegység beépítése mellett is rontja a víz minőségét.

 

Túlfolyásos medencetisztító rendszer – Feszített víztükrű medence

Ennél a rendszernél a vályú túlfolyó szegélye fölé duzzasztják fel a víztükröt, hogy ezáltal egy folyamatos és lehetőleg egyenletes túlfolyás valósuljon meg. A túlfolyószegély méreténél a viszonylag alacsony keringtetett vízmennyiség és az ebből adódóan kis mennyiségű túlfolyó víz miatt a maximális megengedett eltérés +-1,0mm lehet. A víz túlfolyóvályún keresztüli elvezetése lehetővé teszi a kórokozókkal és szennyező anyagokkal legerősebben terhelt medencevízréteg optimális és gyors eltávolítását.

A medence megfelelő vízbeáramlásával illetve vízelvezetésével együtt lehetőség van arra, hogy a kiszámított időegységen belül a medence vize megszűrt és kórokozóktól mentesített tiszta vízzel cserélődjék ki minden területre kiterjedően. A megfelelő vízáramlással biztosítható, hogy a medence vizében vízhengerek, rövidre záró áramlatok és hőmérsékleti rétegződések ne alakuljanak ki. Ennek a kialakításnak az a lényeges előnye, hogy bármilyen tetszés szerinti medenceformánál problémamentesen alkalmazható.

A medence vízbefúvó egységeinél figyelembe kell venni, hogy azonos áramlási teljesítményük és áramlási sebességük legyen. Ezzel is biztosítva a megfelelő medencehidraulikát.

Számukat tekintve 1,35m vízmélység alatt 6m2 enként, 1,35m vízmélység felett 8m2 enként kell 1 db padlóbefúvót beépíteni a medence alján szimmetrikusan elosztva.

A medence tetején lévő túlfolyó vályú jelenti még mindig a legelegánsabb megoldást és éppen ezért egyre inkább elterjed a magánhasználatban lévő úszómedencéknél is. A külső megjelenésen kívül az alábbi lényeges előnyökkel rendelkezik:

  •               Optimális medencehidraulika
  •               Folyamatos víztúlfolyás
  •               Nem képződik higiéniai szempontból veszélyes lerakódás a medencefalon a vízvonal felett
  •               Jó kilátás a környezetre úszás közben
  •               Nincs hullám visszaverődés

 

 

A gépészeti rendszer felépítése összetettebb és ezáltal bonyolultabb a szkimmeres medencéhez képest. A fő különbség, hogy a medencéből visszatérő víz garavitációsan egy kiegyenlítő tartályba folyik, ahonnan a vízforgató szivattyú elszívja. Ezzel a műtárggyal valósítható meg az, hogy a medence a bukóélig mindig tele legyen független attól, hogy éppen hányan használják. A kiegyenlítő tartályt úgy kell kialakítani, hogy az üzemi vízszinten felül még be tudja fogadni a fürdőzők által kiszorított és a hullámzás miatti többletvizet is.

A túlfolyó vályú kialakításánál figyelembe kell venni, hogy az itt keletkező zajok zavaróak lehetnek. Ezeket a zajokat teljesen megszüntetni nem lehet de megfelelő tervezéssel nagymértékben lehet csökkenteni. A medencevíz csatornába való átfolyásakor folyáshangok keletkeznek, melyeket ferde sík kiképzésével nagymértékben lehet csökkenteni. Zavaró bugyborékoló hangok akkor keletkeznek, ha a lefolyón keresztül távozó víz levegőt sodor magával és az nem tud távozni. Lehetőség szerint víz-levegő közegszétválasztásra kell törekedni. Az elvezető csatornákat túl kell méretezni, hogy csökkenjen az áramlási sebesség és legyen helye a bekerült levegőnek távoznia.

Feszített víztükrű medencekialakítást szinte az összes létező medencetípusból kialakíthatunk.

Régebben a leginkább elterjedt megvalósítás a vasbeton medenceszerkezet volt hidegburkolattal ellátva. Manapság előtérbe kerülnek az egyéb medenceépítési módok, de azok közül is a leggyorsabban terjed a porocell elemekből készített feszített víztükrű medence.

Ennek az építési módnak szinte csak előnyei vannak a többi megvalósítással szemben.

Kis súlya miatt könnyű a szállítás, kivitelezés. Méretpontos elemekkel, előre gyártott vízelvezető vályúval gyorsan kialakítható a medencetest. Nagyon jó hőszigetelési tulajdonsággal rendelkezik, így a későbbi üzemeltetés során is nagy energiamegtakarítást érhetünk el. Ezeket a medenceszerkezeteket jellemzően medencefóliával kell burkolni, amivel a megfelelő vízzárást biztosíthatjuk.

Infinity- a speciális feszített víztükrű medencekialakítás

Magyarországon még kevésbé terjedt el az infinity pool – a végtelen medence. Ez talán annak köszönhető, hogy kevés helyen lehet alkalmazni ezt a megoldást, ahol tapasztalható az az élmény, amikor úgy érezhetjük, hogy egy hatalmas víztükörben úszunk, pedig valójában messze felette vagyunk.

A végtelen medencét úgy alakítják ki, hogy a benne úszó ember a fejmagasságából közvetlenül egy síkban lássa a távoli vízfelületet a medence víztükrével. Ez a megoldás, ami a két különálló vízfelületet egybeolvasztja, az infinity pool medence, így teremtve meg a végtelenség illúzióját.

Tulajdonképpen ez is egy feszített víztükrű medence, azzal a különbséggel, hogy az egyik oldalfalán átbukik a víz egy lejjebb elhelyezett gyűjtővályúba. A gépészeti berendezései teljesen megegyeznek egy hagyományos feszített víztükrű medencével.

Medencékkel és a hozzájuk tartozó gépészettel kapcsolatos kérdésekkel várjuk a megkeresésed elérhetőségeinken.