Korszerű szűrőtartály méretezése, alacsony szűrési sebességhez

Az uszodában használatos szűrőknek meg kell akadályozniuk a medencében található finom, zavarosságot keltő – és  kolloid anyagok, valamint  -  lehetőség szerint -, a mikroorganizmusok vízbe való visszajutását egy finom szerkezetű, megfelelő szűrési erősséggel bíró szűrőközeggel.

A kolloid szerkezetű szerves anyagok - az úgynevezett védőkolloidok -, a medencében lévő baktériumok számára jó védelmet nyújtanak a fertőtlenítő szerek ellen és egyúttal kedvező táptalajt is képeznek. A cél, hogy ezeket is eltávolítsuk a medencevízből és a medencéből.

 

Az uszodavízben lévő anyagok méretei:

              Úszó, lebegő anyagok                                >1mm

              Durvaszemcsés diszperz anyagok           0,001mm

              Kolloid diszperz anyagok                           10-3 – 10-6mm

 

Minél nagyobb egy szűrőberendezés teljesítménye és minél alaposabban távolítja el, illetve szűri meg a medence vizében lévő szennyező anyagokat, annál hatékonyabb a fertőtlenítő szerek oxidációja, és annál optimálisabb a fürdővíz minősége. A szűrőrendszer és a szűrési teljesítmény megválasztásánál nem kizárólag a beruházási költségeket kell figyelembe venni, hanem az üzemeltetési szempontok is fontosok.

Minden szűrő esetében a szennyezett medencevíz a szűrőrétegen folyik keresztül miközben a szennyeződés részecskék visszamaradnak a szűrőágyban. A szűrőréteg egy finomszemcsés anyag (0,4-1,0mm), minimum 50 cm vagy annál magasabb rétegvastagsággal.

A szűrők legfontosabb tulajdonságai a szűrés erőssége,a tisztító- és szennyeződésmegkötő képessége. Ezeket a kritériumokat lényegében a szemcsék anyagminőségében, méretében a rétegvastagságban, valamint az átfolyási sebességben határozzák meg.

A homokszűrő berendezésen átáramló víz sebessége minél alacsonyabb, annál nagyobb szűrési hatékonyságot kapunk. Ezért arra kell törekednünk, hogy a szűrési sebesség 30m/h alatt legyen.

A szűrőközeg visszamosásakor viszont az áramlási sebességnek minimum 50m/h kell, hogy legyen.

Ebből látható, hogy egy korrekt szűrőberendezés működtetéséhez szükségszerű a medencevíz térfogatáramának a változtatása. Ezt egy fordulatszám szabályzós szivattyúval vagy több egysebességes szivattyú beépítésével tudjuk elérni.

Hagyományos homokszűrő berendezések esetén a szűrési sebességnek ≤50m/h-nak kell lennie.

Ebben az esetben a vízáramlást egy állandó fordulatszámon működő vízforgató szivattyú biztosítja.

Ilyen rendszer esetén a megfelelő visszamosási hatékonyság elérése határozza meg a beépítendő szivattyú teljesítményét. Látható, az a probléma, hogy egy adott áramlási sebességgel nem tudjuk kielégíteni a különböző üzemmódok térfogatáram igényét.

 

Korszerű szűrőberendezések működtetéséhez mindenképpen

szükségünk lesz egy változtatható sebességű szivattyúra.

Minél kisebb a szűrési sebesség, annál hatékonyabb a szűrés.

Szűrőtartály méretének meghatározása

A megfelelő szűrőtartály kiválasztásának elsődleges szempontjai a medence mérete és a fürdőzők száma. Átlagosan 5m2 vízfelület / fő -t figyelembe véve megkapjuk egy medence terhelését. Fürdőzőnként 2m3/h forgatási teljesítménnyel számolva megkapjuk az elméleti forgatási teljesítményt(m3/h).

Ha már tudjuk, hogy mennyi vizet kell a szűrőtartályon átvezetnünk, akkor ebből könnyen kiszámolható a szűrőtartály szűrési felülete, átmérője.

A számításnál figyelembe kell vennünk, hogy milyen szűrőközeget szeretnénk alkalmazni, illetve, hogy rendelkezésünkre áll-e többsebességes szivattyú.

Egy példán keresztül látható a méretezés folyamata:

Medence mérete: 8x4m, Felülete 32m2     Egyidejű terhelése 6 fő.

6 x 2m3/h = 12m3/h a forgatási teljesítmény.

Ha AFM®ng üvegtöltetet alkalmazunk, akkor a szűrési sebességnek 20-25m/h között kell lennie.

Ebből számolható a szűrési felület A = Q/Vsz= 0,48m2.

Tartályátmérő: D = √A x 4/π    D=0,78m

A számított értéknek megfelelő tartály válasszunk ki a meglévő szortimentből.

Választott szűrőtartály például: UST-FIB75  FIBER üvegszál erősítéses polieszter homokszűrő tartály.

Visszamosáskor a tartályban lévő szűrési sebesség - AFM®ng használata esetén - minimum 40-45m/h kell legyen, hogy a megfelelő expanzió kialakuljon és hatásos legyen a szűrőtisztítás.

A megfelelő szivattyú kiválasztásakor figyelembe kell vennünk mindkét üzemi állapotot. Olyan fordulatszámszabályzós szivattyúra lesz szükségünk, ami a rendszer ellenállásokat figyelembe véve 12 – 20m3/h között tud szállítani. A táblázat mutatja 20m/h szűrési sebesség mellet a kiszűrt szennyeződések szemcseméretét.

Termékeinkről bővebben tájékozódhat a kerex.hu oldalunkon vagy érdeklődjön kollégáinknál az ertekesites@kerex.hu e-mail címen.