Medence téliesítés

Editor: kerex

Published: 6 évvel ezelőtt

 Az õszi kerti munkákhoz hasonlóan akad dolog a kültéri úszómedencék körül is. A kültéri medencéket javasolt vízzel feltöltve teleltetni a fagykárok elkerülése végett. A medence téliesítése október-november hónapokban javasolt, és e teendõk elvégzésével egyszerre több célt is teljesíthetünk. Megóvjuk a medencetestet a károsodásoktól, mint amilyenek a repedések, a hidegburkolatok felfagyása, a fólia kikeményedése. Mindezek mellett megelõzzük a vízbevezetõ-elvezetõ elemek, csövek és idomok szétfagyását, továbbá megvédjük a vízgépészeti berendezéseket a fagy és pára által okozott károsodásoktól.

A téliesítéshez szükséges anyagok, alapvetõen a téliesítõ folyadékok, a fagytestek, a téli takarók, valamint a vízzsákok.

A medencék téliesítésénél, a fenti anyagok beszerzésén túl még sok egyéb, szakértelmet igénylõ tennivaló adódik. Ilyen a megfelelõ és a víztükörtõl függõ (feszített, süllyesztett) vízszint beállítása, a medencében levõ létra, illetve lámpák elõkészítése, a gépházban elhelyezett tartály, szivattyú, esetleg ellenáramoltató fõegység, valamint a vegyszeradagoló és egyéb berendezés elõkészítése a téli idõszakra.

Vegyük sorjában mely intézkedések szükségeltetnek!

A medence vizébe (miután a megfelelő vizszintet beállítottuk) téliesítő folyadékot kell keverni. A keveréshez a szûrõforgató berendezést célszerû használni. A teleltetés vegyszerigénye abból fakad, hogy a legtöbb készmedence (fóliás, mûanyag) gyártói elõírják, hogy a medencét télen vízzel töltve kell tartani. A csempés medencék is jobban telelnek vízzel töltve, de meg kell akadályozni a káros mértékû jégnyomás kialakulását. A medencében hónapokig álló vízbõl kiváló vízkõ azonban tavasszal nehezen távolítható el. A téliesítõ vegyszerek jelentõsen csökkentik a vízkõkiválási hajlamot és algagátló anyaguk révén a letakart medencében megakadályozzák az algák elszaporodását, ezáltal megkönnyítve a tavaszi medencetakarítást.

A vízszintet süllyesztett víztükör esetén a fölözõ beömlõ nyílásának alsó éle, feszített víztükör esetén a bukóél alá kell csökkenteni mintegy 10 cm-rel. Süllyesztett víztükör esetén a fölözõ szívóvezetékébe célszerû polifoamot tenni (szigetelõ csõhéjt) ezzel védendõ a csõ szétfagyása.

Feszített víztükrû medencéknél a kiegyenlítõ tározót le kell üríteni. Az oldalsó illetve az 1 m-nél nem mélyebben fekvõ fenéklemezben levõ befúvókat le kell dugózni, és a gépház felöli oldalon a hollandik megbontásával le kell üríteni a csõrendszert. Amennyiben építéskor nem lett biztosítva a csõrendszer lejtése a gépház felé, akkor a vízszintet a befúvók alá kell csökkenteni, ezáltal a csõrendszerbõl a víz a medencébe fog leürülni.

Ledugózás után ismételten fel kell tölteni a medencét az előzőekben meghatározott szintig. Használjunk minden esetben O gyûrûs dugókat. Ki kell venni a medencébõl a létrát. Ha van víz alatti világítás, akkor a lámpatestet ki kell venni, és vagy ki kell a partra helyezni, vagy lesúlyozva a medence aljára kell süllyeszteni. A lámpa beépítõ testét – amennyiben ez a fagyhatár felett helyezkedik el a vízszint leengedése után – polifoammal kell kibélelni. Be kell helyezni a medencébe a fagytesteket. A fagytesteket egymáshoz és a medence parthoz is rögzíteni kell. Az egymáshoz való rögzítést gyorsan és hatékonyan a villanyszerelésben használatos gyorskötegelõvel lehet elérni.

A medenceparthoz való rögzítéshez megfelelõ kötelet kell alkalmazni. Téli takaróval le kell takarni a medencét (a takaró ne legyen fényáteresztõ), majd a takarót rögzíteni kell a medenceparton. A rögzítést a legcélszerûbb vízzsákok alkalmazásával elvégezni. A téli takarót természetesen gurtnis-rugós rögzítéssel is pozícionálni lehet. A gépházban is vannak teendõk. Itt a következõket kell elvégezni: – le kell üríteni a vizet a szûrõtartályból – le kell szerelni a szivattyút, és ha van, az elektromos fûtõberendezést, és lehetõség szerint meleg, száraz helyen kell tárolni. A vizet természetesen ezekbõl is le kell üríteni. – ha van vegyszeradagoló (csõbe építhetõ vagy automata) az adagolóból és csõrendszerbõl le kell üríteni a vegyszert és a tömény vegyszeres uszodavizet.

– Az ellenáramoltató berendezés fõegységét le kell szerelni és ugyancsak meleg, száraz helyen kell tárolni. A beépítõ testbe polifoamot kell elhelyezni, mely a jégnyomást átveszi. Szerencsésebb, ha a vízszintet – ellenáramoltató esetében – a beépítõ test szintje alá engedjük.

– a gépházat áramtalanítani kell. Amennyiben a fenti óvintézkedéseket megtesszük, úgy medencénk felõl nyugodtak lehetünk. Várhatjuk a jövõ évi melegebb idõszakot, amikor ismét hallható lesz a fülünknek oly kedves, elsõ vízbecsobbanás hangja.

A fagytestek elhelyezése az egyes medencetípusok esetében