Medencefedés

 Egy szépen megtervezett, megépített és karbantartott medence dísze a kertnek, és számtalan örömet okoz a medencetulajdonosnak. Ugyanakkor annak érdekében, hogy ez a medence ténylegesen csak a kikapcsolódásról, a kellemesen eltöltött szabadidőről szóljon, gondoskodni kell mindazon feltételről, mely a felhőtlen szórakozást és relaxációt biztosítsa.

 

Melyek ezek a feltételek?

 

- Biztonság.

 Kisgyermekes családoknál állandó problémát jelent az úszni még nem tudó gyermek védelme. A véletlen vízbeesés tragikus következményekkel járhat. Ugyanígy érvényes ez a család kedvenceire, a kistestű kutyákra, macskákra.

 Az elmúlt években történt tragikus események hívták életre Franciaországban a magánmedencék életvédelmi felszereltségéről rendelkező törvényi szabályozást. 2004 január 01.-től minden Franciaország területén épített medencéhez (a magánhasználatú medencéket is beleértve) kötelező telepíteni, vízbeesést megakadályozó medencefedést. A telepítendő fedésnek meg kell felelnie a NF P 90-308-as ún. AFNOR szabványnak. Habár Magyarországon még nem létezik ilyen szabályozás, de a fent említett események megelőzéséhez tökéletes megoldást nyújtanak a polycarbonát és redőnyös medencefedések különböző típusai.

- Energiatakarékosság

 A medencék vízének hőleadásának 70%-a vízfelületen fellépő párolgásból adódik. A medence fölé telepített fedésekkel jelentősen csökkenthető az elpárolgás és ezzel arányosan a hőveszteség is. A párolgásból eredő hőveszteség csökkentésén túl a medencefedés szerkezeti anyagai (polycarbonát héj) biztosította üvegházhatás pedig költségek nélkül növeli a fedés alatti tér, és a víz hőmérsékletét.

 

- Fürdőszezon meghosszabbítása

 Kültéri medencék használhatóságát nagyban befolyásolja az időjárás. A polycarbonát medencefedések, főleg a járható magasságú típusok, kíválóan alkalmasak arra, hogy medencénket kedvezőtlen feltételek mellett is (alacsony hőmérséklet, eső) használhassuk.

Ugyanakkor eredményesen hosszabbíthatja meg a fürdőszezont akár évi 4 hónappal is. Medencefedés nélkül egy kültéri medence átlagosan május végétől augusztus végéig használható. Optimális időjárási körülmények mellett medencefedés telepítése után akár áprilistól októberig élvezhető a medencénk.

 

 - Költségcsökkentés

 A medence üzemeltetésével, fenntartásával járó rezsiköltségek csökkenése két tényezőből adódik össze. Egyrészt az előzőekben részletezett fűtésenergia megtakarításból, és másodsorban a vízminőség beállításához szükséges vegyszerek szükségletének csökkenéséből. Medencefedések telepítése után kevesebb szennyeződés kerül a vízbe. Szennyeződések alatt értjük a mikroszkópikus méretű spóráktól kezdve a nagyobb méretű szennyeződésekig pl. falevelek, faágak, por, föld.

 - Hogyan tudná a faleveleket, egyéb szennyeződéseket a frissen kitakarított, kiporszívózott medencétől távol tartani. 

- Hogyan tudná a medence üzemeltetési költségeit mérsékelni, a felhasznált fűtési energia és vegyszerezés csökkentésén keresztül.
- Hogyan tudná megoldani, hogy állandó felügyelet nélkül is nyugodtan hagyja a gyerekeket játszani a kertben a medence mellett.
Még sokáig sorolhatnám a kérdéseket, melyek egy medencetulajdonos fejében megfogalmazódnak.
Mi nyújthat megoldást a problémákra?
A válasz egyszerű: Legjobb megoldásnak tűnik polykarbonát medencefedés telepítése a medencénk fölé. Biztos vagyok benne, hogy már korábban eszébe jutott a cikk olvasójának ez a megoldás, de mégis miért nincs még fedés a medencéje felett? 

Kínálatunk megtekintéséhez; kattintson!