Rezsicsökkentés – medence működés optimalizálása

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az a kérdés, hogy milyen módon csökkenthetőek a rezsiköltségek. Egy családi ház havi működési költségeinek egy jelentős részét a medence üzemeltetése teszi ki, így kézenfekvő, hogy itt is eszközöljünk megtakarításokat.

A legegyszerűbb módja a rezsicsökkentésnek, ha strandra megyünk fürdeni, mert ott még nem emelték fel a belépőjegy árakat. 😊 

Ha ezt nem tekintjük alternatívának, akkor az alábbi lehetőségeket kell megfontolnunk.

 

Rezsiköltség csökkentés meglévő medencénél

A medencék üzemeltetésénél a legnagyobb rezsiköltség a medencevíz fűtése. Ha már korábban hatékony energiafelhasználásra törekedtünk és hőszivattyú lett beépítve a medence fűtésére, akkor már nagyot léptünk a gazdaságos üzem felé. A hőszivattyú működésének a hatékonysága nagymértékben függ a pillanatnyi környezeti viszonyoktól. (levegőhőmérséklet, relatív páratartalom, stb.) Lehetőség szerint csak a nappali órákban, megfelelően magas léghőmérséklet mellett üzemeltessük.

Éjszakára és használaton kívül mindig takarjuk le a medence vízfelületét. Ezzel nem csak azt érjük el, hogy a szennyeződések nem kerülnek be a medencevízbe, hanem ennél sokkal fontosabb, hogy a párolgást lecsökkentjük, ezáltal nem hűl nagy mértékben a medencénk vize. Nyári üzemben a párolgás okozta hőelvonás a legjelentősebb hőveszteség.

Megfontolandó az a dolog is, hogy pár fokkal csökkentsük a medencevíz beállított vízhőmérsékletét. Ezzel nem csak energiát takarítunk meg, hanem a nagy melegben a hűvösebb víz jobban felfrissít.

 

A másik jelentős rezsiköltség a vízforgató szivattyú üzemeltetése.

Szó nincs róla, hogy kapcsoljuk ki a vízforgató szivattyút, ezzel nem hasznot érünk el, hanem öngólt rúgunk, mert tönkre tesszük a medencénk vízminőségét.

A kulcsszó az üzemeltetés optimalizálása!

 

Az elkerülhetetlen, hogy naponta legalább kétszer (inkább háromszor) a medence teljes víztérfogatát átforgassuk. Enélkül ne is reménykedjünk abban, hogy kristálytiszta medencevízben fürödhessünk.

A medence használatához időzítsük a vízforgatási időket.

A másik lehetőség, hogy frekvencia szabályzó berendezést építünk be. Ezzel szabályozni tudjuk a vízforgató szivattyún fordulatszámát és ezáltal a szállított víz mennyiségét. A frekvencia csökkentésével jelentős energiamegtakarítást érhetünk el. Mivel általában a frekvenciaszabályozók programozhatóak, így meg tudunk valósítani különböző üzemállapotokat.

Legalacsonyabb fordulatszámot használjuk az általános, hosszú időtartamú szűréshez.

Napi 2-3 alkalommal egy magasabb fordulatszámot használva átmozgatjuk a medence vizét, hogy az esetlegesen kialakult holtterekbe is eljusson a tiszta, vegyszerezett medencevíz.

A visszamosáshoz pedig a legnagyobb fordulatszámot használva elérhető a tökéletes szűrőtisztítás.

Ha ezeket az üzemmódokat okosan alkalmazzuk, azzal jelentősen csökkentetjük az üzemeltetési költségeket.

Törekedjünk arra, hogy a medenceszűrőnk mindig tiszta legyen ezzel csökkenthetjük az ellenállását, amivel szintén energiamegtakarítást érhetünk el a vízforgató szivattyúnknál.

A medencegépészetnél előforduló egyéb elektromos berendezések nem fogyasztanak olyan sok elektromos áramot, aminek a csökkentésével jelentős megtakarítás lenne elérhető.

A víz alatti világítás üzemidejét célszerű csökkenteni vagy LED lámára cserélni a halogén izzókat.

A beépített ellenáramoltatókat, masszázsbefúvókat, vízköpőt és egyéb kiegészítő elemeket csak addig üzemeltessük, amíg használatban vannak.

Végül egy általános érvényű gondolat, ami már a medencéseknél közbeszéd:

„Ha volt pénze valakinek majomra, akkor legyen banánra is!”

A következő cikkben az új medencék létesítésénél lévő költségmegtakarítási lehetőségeket vesszük górcső alá. További szakmai kérdések esetén, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Szerviz és műszaki támogatás:

Kerex Uszoda és Szabadidőtechnikai Kft.

1117 Budapest, Budafoki út 111. | Tel.: +36 1 2043500 | Fax: +36 1 2043501 | kerex@kerex.hu