SPA

A valamikori keleti vallások részét képező vízzel való megtisztulást a görög és római kultúrák alakították át fürdőzéssé, elsősorban közös fürdőzéssé. A fürdőzés a társadalmi érintkezés fontos állomása lett. Ez magával hozta a fürdőházak, nyilvános fürdőépületek megjelenését is.

Az ókori ember már tudta, hogy nem csak a rituálék de a gyógyítás fontos kelléke is a víz.

Magyarországon a rómaiak létesítették az első fürdőket.(Aquincum) A XII-XV századokban már európai hírűek voltak a magyar fürdők. A török megszállás tovább gazdagította fürdőkultúránkat. A XIX században rohamos fejlődésnek indult a hazai fürdők építése, ami tovább erősödött a ’900-as évek közepén.

Manapság inkább a mindenre kiterjedő kezelések, terápiák a népszerűbbek a csak a vízzel való gyógyítás már a múlté.

Gyógyvízzel, gyógyiszappal való kezelésekben részesülhetünk az ország számos pontján,fürdőinkben, ahol élvezhetjük a különböző gyógy- és termálvizek jótékony hatását, itt a leginkább jellemző a társadalmi élet megjelenése.

De ha csak egyszerűen szórakozni kívánunk arra is találunk számos helyet!

Uszodákat, ahol a kedvünkre tempózhatunk, s ahol, ha kell Olimpikonok, részesítenek bennünket úszásoktatásban. Aquaparkokat, ahol az élménymedencék kavalkádjában el sem tudunk igazodni, ahol a csúszdák mellett hullámfürdőket, sodrófolyosókat, hideg-meleg vizes medencéket, vízi mászófalakat, masszázsmedencéket és ki tudja még mi mindent, élvezhetünk. Talán ma az aquaparkok a legnépszerűbb ’fürdőző’ helyek!

 Ám ha haza szeretnénk vinni a fürdők, uszodák nyújtotta élményt arra is van lehetőségünk.

Magyarországon több tucat medence- (és valamivel kevesebb uszoda-) építő várja a szebbnél szebb kihívásokat. Kínálatukból több típusú medence közül is választhatunk. Építethettünk beltéri, kültéri, kisebb, nagyobb, úszómedencét, feszített vagy süllyesztett víztükörrel, trambulinnal vagy akár csúszdával is.

 Építethetünk masszázsmedencét, vagy vásárolhatunk kompakt masszázsmedencét, ezt nevezzük jakuzzinak, szabadon, a hasonló nevű megalkotójáról! Az angolszász nyelvekben ’spa’ –nak mondják.

SPA-Sanus per Aquam azaz: gyógyulás a víz által (de Spa nak neveznek egy belga kisvárost is)…valahonnan innen ered a ’spa’ kifejezés.

Ezek a medencék kényeztetnek, pihentetnek, megszabadítanak a stressztől, segítik a vérkeringésünket, masszíroznak, jótékony hatással vannak a narancsbőrre, tehermentesítik a testet, ezáltal ellazulnak a fáradt izmok, izületek. A közel testhőmérsékletű vízben a testen szétpukkanó buborékok százai, és az aromaterápia feledteti velünk a mindennapok gondjait.

Spa-nak nevezhetünk egy olyan helyet is, ahol víz jótékonyhatását használják fel, regenerálásra,szépülésre, gyógyulásra.

A wellnessközpontokban is találkozhatunk spa kezelésekkel, amik lapvetően valamilyen vizes vagy vízből nyert anyaggal való kezelést jelentenek, de léteznek spa kozmetikumok is. A spa lehet a wellness része, de vele párhuzamosan létező önálló életérzés, életstílus is lehet. Nálunk elsősorban a spa kezeléseket inkább a gyógyítás felöl, közelítik meg, míg a tengerentúlon inkább a relaxációt, pihenést helyezik előtérbe. Talán ezért használatos még mind a mai napig inkább a fürdő és a számtalan gyógyfürdőnknek köszönhetően a gyógyfürdő kifejezések használata.

Egy magára valamit is adó szálloda, már nem létezhet úszómedence, élménymedence, gyermekmedence, masszázsmedence nélkül. Azok a szállodák ahol adottak a feltételek mára már wellness szállodák vagy spa hotelek lettek.  A szállodákat is magába foglalva egy egész iparág épült a gyógyfürdőkre, aquaparkokra, spakra.

 Uszodáink inkább a vízi sportok, mint az úszás, vízilabda otthonai maradtak. Itt nem jellemző kényeztető pihenés inkább az aktív pihenés, nem jellemző a relaxáció, inkább a sport.

De örömmel konstatálhatjuk, hogy a kisiskolások tanrendjébe is egyre több iskola,(sőt óvoda) illeszti be a heti rendszerességű uszodalátogatást!

 Az elmúlt években, nem csak az uszodákban de a strandokon is, átfogó fejlesztésekbe kezdetek, ami a régi és adott esetben elavult uszodavíz szűrését, tökéletesítette biztosítva ezáltal a kristály tiszta uszoda vizet.

 A magyarországi uszodák között találunk érdekességeket. Például, létezik változtatható vízmélységű uszodai medence, ha megemelik a medence alját, kisebb vízmélységet, ha lesüllyesztik a medence alját, nagyobb vízmélységet kapnak. Vagy éppen létezik úgynevezett KO (koracél-rozsdaálló acél) medence, sőt KO masszázsmedence is. Van 50 méteres versenymedencénk, mely egyedülálló motoros redőnyös takarással rendelkezik, mely a víz alól bújik elő, vagy éppen világszínvonalú toronyugró-medencénk, olyan fürdő ill. uszodakomplexumunk, mely élménymedencéket, 50 méteres versenyuszodát, vízi csúszdákat..stb tartalmaz, és még sorolhatnánk a számtalan érdekesnél érdekesebb uszodatechnikai megoldásokat, melyre joggal lehetünk büszkék!

A lényeg; hogy legyen spa, uszoda, starnd, gyógyfürdő, aquapark…stb. mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő vízi élményt.

Az ókori rituális tisztálkodásból mára eljutottunk a gyógyulást, pihenést, szórakozást kínáló uszodai komplexumokhoz.

Kellemes időtöltést kívánunk!                                                                                     Kínálatunk megtekintéséhez; kattintson!

 Megjelent a TANBIZ magazin 2009-es tavaszi számában.