Legfrissebb szakmai cikkek

Medencefedés, medencetakarás

25 nappal ezelőtt

 

A Magyarországon épülő medencék több mint 90%-a rendelkezik valamilyen fedéssel, takarással.

Igen széles a kínálat a típusokból. Mindegyik eszköz alapvető feladata a szennyeződések távol tartása a medencéktől és a medencevíz hőmérsékletének megőrzése.

A különböző típusú elemekkel ezt más-más módon érhetjük el. 

Hőszivattyú kiválasztása

54 nappal ezelőtt

A hazai éghajlati viszonyokat figyelembe véve belátható, hogy úszómedencét nem tudunk temperálás nélkül üzemeltetni. Bizonyos esetekben elegendő lehet egy vízfelszíni hőszigetelt takaró vagy egy eltolható policarbonát medencefedés is, de célszerű ellátni a medencét egy szabályozható fűtéssel is. Erre több megoldás is szóba jöhet, hőcserélő, elektromos fűtőberendezés, szolár fűtés, hőszivattyú, stb. 

AFM® ng

2 hónappal ezelőtt

Az uszodában használatos szűrőknek meg kell akadályoznia a medencében található finom, zavarosságot keltő anyagok, a kolloid anyagok és lehetőség szerint a mikroorganizmusok vízbe való visszajutását egy finom szerkezetű, megfelelő szűrési erősséggel bíró szűrőközeggel. 

Jótállási jegy

3 hónappal ezelőtt

 Letölthető jótállási jegy

Úszómedencék téliesítése

3 hónappal ezelőtt

 

Az őszi kerti munkákhoz hasonlóan akad dolog a kültéri úszómedencék körül is. A kültéri medencéket javasolt vízzel feltöltve teleltetni a fagykárok elkerülése végett. A medence téliesítése október-november hónapokban javasolt, és e teendők elvégzésével egyszerre több célt is teljesíthetünk.

Többsebességű szivattyúk

3 hónappal ezelőtt

Egyszerre szerencse és egyszerre átok, hogy ma már minden feladatra létezik egy bonyolult elektronikai berendezés, amely nemcsak kisegít minket, de néha bonyolítja is az életünket.Valahogy így tekintünk a frekvenciaváltókra is, amelyeknek alkalmazása valójában az üzembiztonságot növeli, és aminél a kisebb kellemetlenségek ellenére azért könnyű megtalálni az előnyöket.

Csővezetékek áramlási viszonyai, méretezésük

4 hónappal ezelőtt

Egy csőben való folyadékáramlás a folyadék viszkozitása révén súrlódással jár együtt. A folyadékrészecskék surlódnak egymás között (belső súrlódás) valamint a csőfalon (külső súrlódás) és nyomásveszteséget okoznak. Ez a nyomásveszteség egyenes csőszakaszok esetén kisebb, mint idomok és szerelvények esetén. Az idomokban és szerelvényekben megváltozik az áramlás jellege, a sebesség és nyomáseloszlás a csőkeresztmetszetben, szemben az egyenes csőszakasszal és ezek járulékos nyomásveszteséget okoznak. Ezért különbséget kell tenni az egyenes csőszakaszban súrlódás révén jelentkező nyomásveszteség és az idomok és szerelvények alaki ellenállása által okozott nyomásveszteség között. 

Mivel turbósítható fel egy medence? – Néhány szó az ellenáramoltatókról

4 hónappal ezelőtt

Egy medence komfortja és szabadidőértéke jelentősen emelkedik egy ellenáramú úszóberendezés beépítésével. Ez a berendezés fitnesztréningként állandó úszást tesz lehetővé fordulás nélkül, önállóan megválasztható sebességgel. Ezzel a berendezéssel egyszerre a fürdés adta öröm és az úszás nyújtotta élvezet is fokozható. 

Az ezerarcú klór - sóbontók a Kerex kínálatában

4 hónappal ezelőtt

A medence üzemeltetésének az egyik legfontosabb eleme a fertőtlenítő szer. A medencék fertőtlenítésére leggyakrabban valamely fajta klórkészítményt használunk. A klór egy igen hatásos, széles körben elterjedt és kedvező árú vegyszer. Többféle halmazállapotban és kiszerelésben elérhető. Leggyakrabban tabletta vagy granulátum formában jelenik meg. A sok kézzelfogható előnye mellett van egy jelentős hátránya is, a szállítás. Ezt a hátrányt küszöbölhetjük ki azzal, hogy a felhasználás helyszínén állítjuk elő a kívánt mennyiségű klórterméket. Erre szolgálnak a sóbontó készülékek.

A medencék tisztán tartása automata porszívóval

5 hónappal ezelőtt

A magánmedencék esetében hetente 2-3 alkalommal célszerű a medence alját tisztítani és legalább hetente egyszer az oldalfalat is. Ezt a tisztítási eljárást elvégezhetjük kézi porszívó segítségével vagy használhatunk automata medencetisztító robotot.

Medencék vegyszerezése

5 hónappal ezelőtt

A vízforgatós medencéket – a városi legendákkal szemben – nem lehet vegyszerezés nélkül hosszú távon üzemeltetni.

A vegyszeres vízkezelésnek az alábbi feladatai vannak:

• pH-beállítás,

• fertőtlenítés,

• algaképződés megelőzése,

• szűrést segítő pelyhesítés

• vízkőkiválás meggátolása

• téliesítés

Uszodai vegyszeradagoló berendezések

6 hónappal ezelőtt

Az úszómedence vizét terhelő szennyeződések főként a fürdőzők és a környezeti befolyások által keletkeznek. Még alapos tisztálkodást követően is minden egyes fürdőzőről különösképpen a szájüregből, az orrnyálkahártyáról, a bőrfelületről és az altest környékéről kb. 35 millió baktérium kerül a medence vizébe, melyhez hozzájön még kb. 4 gramm szerves anyag, mint bőrdarabok, textilszálak, haj, kozmetikumok továbbá testápolószerek maradványai és hasonló alkotórészek, valamint egyidejűleg a húgyhólyag akaratlan összehúzódásai következtében kb. 50cm3 vizelet is.

Korszerű szűrőtartály méretezése, alacsony szűrési sebességhez

6 hónappal ezelőtt

Az uszodában használatos szűrőknek meg kell akadályozniuk a medencében található finom, zavarosságot keltő – és  kolloid anyagok, valamint  -  lehetőség szerint -, a mikroorganizmusok vízbe való visszajutását egy finom szerkezetű, megfelelő szűrési erősséggel bíró szűrőközeggel.

A kolloid szerkezetű szerves anyagok - az úgynevezett védőkolloidok -, a medencében lévő baktériumok számára jó védelmet nyújtanak a fertőtlenítő szerek ellen és egyúttal kedvező táptalajt is képeznek. A cél, hogy ezeket is eltávolítsuk a medencevízből és a medencéből.

Vízegyensúly és korrózió az uszodai vízkezelésben_2017 december 6.

4 évvel ezelőtt

 Staniszewski Witold előadása az MMK ÉgT szakmai továbbképzésén. (2017. december 06.)

Legionella fertőzések MEGELŐZÉSE hatékony vízkezeléssel

5 évvel ezelőtt

Legionella fertőzések MEGELŐZÉSE hatékony vízkezeléssel

Staniszewski Witold 2017.04.20-i előadása a Fürdőszövetség Műszaki Szakbizottságának Bükön tartott ülésén

 

Szakmai előadásaink anyagai

5 évvel ezelőtt

Szakmai előadásaink anyagai

Gyakorlati tanácsok...

5 évvel ezelőtt

 A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet betartása

Medenceépítés

5 évvel ezelőtt

 Medencefóliázás, ELBTAL medencebélelő-fóliával      (Video)

Családomnak a legjobbat!

5 évvel ezelőtt

DAISY rendszer

A technika folyamatos fejlődése abba az irányba mutat, hogy olyan vízkezelési rendszerek valósuljanak meg, amelyek minimalizálják a vízkezelő rendszerek, azon belül is elsősorban a klórozásos fertőtlenítés mellékhatásait, illetőleg lehetőséget teremtsenek a klórozásnál jóval gyengébb fertőtlenítést biztosító, de csak minimális mellékhatással járó fertőtlenítőszerek alkalmazásának

Bayrol vízkezelő vegyszercsalád

5 évvel ezelőtt

      A Bayrol vízkezelő termékek kiemelt magyarországi forgalmazója  Kerex Uszoda Kft .

Címkék: cikk

Több bejegyzés