Úszómedencék téliesítése

Az őszi kerti munkákhoz hasonlóan akad dolog a kültéri úszómedencék körül is. A kültéri medencéket javasolt vízzel feltöltve teleltetni a fagykárok elkerülése végett. A medence téliesítése október-november hónapokban javasolt, és e teendők elvégzésével egyszerre több célt is teljesíthetünk.

Megóvjuk a medencetestet a károsodásoktól, mint amilyenek a repedések, a hidegburkolatok felfagyása, a fólia kikeményedése. Mindezek mellett megelőzzük a vízbevezető-elvezető elemek, csövek és idomok szétfagyását, továbbá megvédjük a vízgépészeti berendezéseket a fagy és pára által okozott károsodásoktól.

A téliesítéshez szükséges anyagok, alapvetően a téliesítő folyadékok, a fagytestek, a téli takarók, valamint a vízzsákok.

A medencék téliesítésénél, a fenti anyagok beszerzésén túl még sok egyéb, szakértelmet igénylő tennivaló adódik. Ilyen a megfelelő és a víztükörtől függő (feszített, süllyesztett) vízszint beállítása, a medencében levő létra, illetve lámpák előkészítése, a gépházban elhelyezett tartály, szivattyú, esetleg ellenáramoltató főegység, valamint a vegyszeradagoló és egyéb berendezés előkészítése a téli időszakra.

Vegyük sorjában mely intézkedések szükségeltetnek.

Először is téliesítő folyadékot kell a medence vizébe keverni. A keveréshez a szűrő-forgató berendezést célszerű használni. A teleltetés vegyszerigénye abból fakad, hogy a legtöbb készmedence (fóliás, műanyag) gyártói előírják, hogy a medencét télen vízzel töltve kell tartani. A csempés medencék is jobban telelnek vízzel töltve, de meg kell akadályozni a káros mértékű jégnyomás kialakulását. A medencében hónapokig álló vízből kiváló vízkő azonban tavasszal nehezen távolítható el. A téliesítő vegyszerek jelentősen csökkentik a vízkőkiválási hajlamot és algagátló anyaguk révén a letakart medencében megakadályozzák az algák elszaporodását, ezáltal megkönnyítve a tavaszi medencetakarítást.

A vízszintet süllyesztett víztükör esetén a fölöző beömlő nyílásának alsó éle, feszített víztükör esetén a bukóél alá kell csökkenteni mintegy 10 cm-rel. Süllyesztett víztükör esetén a fölöző szívóvezetékébe célszerű polifoamot tenni (szigetelőcsőhéj) ezzel védendő a cső szétfagyása. Feszített víztükrű medencéknél a kiegyenlítő tározót le kell üríteni. Az oldalsó illetve az 1 m-nél nem mélyebben fekvő fenéklemezben levő befúvókat le kell dugózni, és a gépház felöli oldalon a hollandik megbontásával le kell üríteni a csőrendszert. Amennyiben építéskor nem lett biztosítva a csőrendszer lejtése a gépház felé, akkor a vízszintet a befúvók alá kell csökkenteni, ezáltal a csőrendszerből a víz a medencébe fog leürülni. Ledugózás után ismételten fel kell tölteni a medencét az 1. pontban meghatározott szintig. Használjunk minden esetben O-gyűrűs dugókat.

Ki kell venni a medencébõl a létrát.

Ha van víz alatti világítás, akkor a lámpatestet ki kell venni, és vagy ki kell a partra helyezni, vagy lesúlyozva a medence aljára kell süllyeszteni. A lámpa beépítõ testét – amennyiben ez a fagyhatár felett helyezkedik el a vízszint leengedése után –polifoammal kell kibélelni.

Be kell helyezni a medencébe a fagytesteket. A fagytesteket egymáshoz és a medence parthoz is rögzíteni kell. Az egymáshoz való rögzítést gyorsan és hatékonyan a villanyszerelésben használatos gyorskötegelővel lehet elérni. A medenceparthoz való rögzítéshez megfelelő kötelet kell alkalmazni.

A fagytestek elhelyezése az egyes medencetípusok esetében:

 Téli takaróval le kell takarni a medencét (a takaró ne legyen fényáteresztő), majd a takarót rögzíteni kell a medenceparton.

 

A rögzítést a legcélszerűbb vízzsákok alkalmazásával elvégezni.

A téli takarót természetesen gurtnis-rugós rögzítéssel is lehet pozícionálni.

 

A gépházban is vannak teendők. Itt a következőket kell elvégezni:

– az egész csőhálózatot vízteleníteni kell a gépházon belül és kívül egyaránt

– le kell üríteni a vizet a szűrőtartályból

– le kell szerelni a szivattyút, és ha van, az elektromos fűtőberendezést, és lehetőség szerint meleg, száraz helyen kell tárolni. A vizet természetesen ezekből is le kell üríteni.

– ha van vegyszeradagoló (csőbe építhető vagy automata) az adagolóból és csőrendszerből le kell üríteni a vegyszert és a tömény vegyszeres uszodavizet. Tiszta vízzel át kell öblíteni. A vegyszeradagoló automatikát leszereljük és száraz fagymentes helyen tároljuk. A munkacsövet is eltávolítjuk a csillagkerékről. Célszerű az injektorokat is szétszedni, tisztítani a vegyszermaradványokat eltávolítani.

– Az ellenáramoltató berendezés főegységét le kell szerelni és ugyancsak meleg, száraz helyen kell tárolni. A beépítő testbe polifoamot kell elhelyezni, mely a jégnyomást átveszi. Szerencsésebb, ha a vízszintet – ellenáramoltató esetében – a beépítő test szintje alá engedjük.

– a gépházat áramtalanítani kell. A megfelelő szellőzésről gondoskodni.

– Hőszivattyú téliesítése során először áramtalanítjuk a berendezést, majd a medencevizet leengedjük a hőcserélőből. Az elpárologtató felületét alaposan tisztítsuk meg, hogy a következő szezonban gond nélkül tudjuk üzemeltetni. Célszerű védőponyvával letakarni a berendezést, hogy megóvjuk a környezeti szennyeződésektől.

   

Amennyiben a fenti óvintézkedéseket megtesszük, úgy medencénk felől nyugodtak lehetünk. Várhatjuk a jövő évi melegebb időszakot, amikor ismét hallható lesz a fülünknek oly kedves, első vízbecsobbanás hangja.