Mivel turbósítható fel egy medence? – Néhány szó az ellenáramoltatókról

Egy medence komfortja és szabadidőértéke jelentősen emelkedik egy ellenáramú úszóberendezés beépítésével. Ez a berendezés fitnesztréningként állandó úszást tesz lehetővé fordulás nélkül, önállóan megválasztható sebességgel. Ezzel a berendezéssel egyszerre a fürdés adta öröm és az úszás nyújtotta élvezet is fokozható. Közvetlenül a vízfúvóka előtt nagy felületű testmasszázs végezhető, egy ráhelyezhető masszázstömlővel kiegészítve pedig víz alatti célzott pontmasszázs is lehetséges. A terápiás hatást azonban jelentősen befolyásolja a medencevíz hőmérséklete. 

 

Működési elv:

A frontrészen lévő oldalsó elszívó réseken át a vízfelület alatt elhelyezett szivattyú medencevizet szív el az úszómedencéből és magasabb nyomással egy minden irányban állítható fúvókán át visszaszállítja a medencébe. Ennek következtében úgy felgyorsul a víz, hogy az úszómedencében létre jön a kívánt áramlás. A vízsugár erőssége manuálisan állítható szűkítővel állítható.

A beépített légbekeverő elemmel a víz úgy elegyíthető levegővel, hogy pezsgőfürdő keletkezik. A szivattyút a medencéből lehet be- ki kapcsolni egy pneumatikus nyomógombbal vagy piezo kapcsolóval.

Az optimális hatás elérése érdekében a szivattyú emelőmagasságát és a szállított vízmennyiséget valamint a fúvóka átmérőt egymáshoz kell igazítani. Amint ezek az összefüggések mutatják, a beáramló fúvóka átmérőjének növelésekor megfelelő mértékben a szivattyú teljesítményét is fokozni kell. A vonatkozó irányelveknek megfelelően a fúvókától számított 2méterre, 1 m/s minimális áramlási sebességnek kell kialakulnia. Ez abból a felvetésből ered, hogy egy közepes úszónak 1 m/s áramlási sebességre van szüksége. A szivattyúmotorok teljesítmény felvétele kb 2,5-4kW közötti. Mintegy 1,6 bar emelőmagasság esetén a szállítási volumen kb. 40-50m3/h.

Ha kiegészítjük egy időrelével az ellenáramoltató berendezést, akkor beállítható, hogy egy adott idő után önműködően kikapcsoljon.

A nagyobb vízáramlás elérése céljából két fúvókás ellenáramoltató berendezést is beépíthetünk. Természetesen ekkor nagyobb szivattyúteljesítménnyel kell számolni a tervezés során.

Napjainkban megjelentek az ellenáramoltató berendezések új generációja, a turbinás ellenúszók.

Ezeknek a felépítése alapvetően eltér a hagyományos berendezésektől. A medencefalába beépített egységben található egy turbina amit egy speciális villanymotor hajt meg. Kialakítástól függően a motor elhelyezése kétféle lehet, a medencében vagy a medencén kívül egy gépházban. Ezen berendezések kisebb áramfelvétel mellett is lényegesen nagyobb térfogatáramot hoznak létre. A térfogatáram akár 1200m3/h is lehet.

Az így létrejövő vízáram lényegesen szélesebb egy hagyományos berendezéshez képest, így sportos úszásra kiválóan alkalmas. Az áramlás szabályozására a készülékbe be van építve egy fordulatszám szabályzó, mellyel könnyen kiválasztható a kívánt áramlási erősség.

 

A csőrendszerben létrejövő biofilm megakadályozása érdekében célszerű, ha az ellenáramoltató berendezést adott időközönként (legalább naponta egyszer) 15-20perc időtartamig üzemeltetjük.

 

Tervezési és beépítési ajánlások:

Az ellenáramoltató berendezést rendszerint a medence keskeny oldalán a felülettisztítóval szemben helyezzük el, úgy, hogy a fúvóka a medencevízszint alatt 20-30cm-el legyen és minimum 150 cm-re az oldalfaltól. A berendezésnél a vízmélység nem lehet kisebb 100cm-nél, ha a masszázsfunkciót is ki akarjuk használni akkor pedig ne legyen mélyebb a víz 140cm-nél. A légbeszívó csatlakozás a lehetséges legmagasabb vízállás felett 5-15 cm-el legyen elhelyezve. Ez a kialakítás akkor is megakadályozza a víz kifolyását, ha a beépített visszacsapó szelep elszennyeződne. A vízszivattyút a beépítési helyhez minél közelebb és a vízfelszín alatt kell elhelyezni, mivel ezek a szivattyúk nem önfelszívók. A szívó és nyomó vezeték méretezését alapvetően a szivattyú teljesítménye határozza meg. Arra kell törekedni, hogy a szívó oldalon maximum 1,0m/s a nyomó oldalon pedig 2m/s legyen az áramlási sebesség. Ezen kívül arra is ügyelni kell, hogy az elszívási területen ne keletkezzenek megengedhetetlenül magas szívóerők, illetve, hogy alámerüléskor az egység ne tudjon hajszálakat beszívni mert az károsíthatja a berendezést. A kínálatunkban szereplő ellenáramoltató berendezések úgy vannak méretezve, hogy ne jelentkeznek ezek a problémák.

A szivattyút célszerű elasztikus tömlőkkel (kompenzátorokkal) csatlakoztatni a csővezetékhez, hogy a rezgésből adódó problémákat kiküszöböljük. A könnyeb karbantartás és szerelés véget a szívó és nyomó csővezetékekre elzáró szerelvényt kell beépíteni. Az elektromos kapcsolószekrényt minden esetben száraz és jól szellőző helységben kell telepíteni, a vonatkozó előírások szerint.