Medencefedés, medencetakarás

A Magyarországon épülő medencék több mint 90%-a rendelkezik valamilyen fedéssel, takarással.

Igen széles a kínálat a típusokból. Mindegyik eszköz alapvető feladata a szennyeződések távol tartása a medencéktől és a medencevíz hőmérsékletének megőrzése.

A különböző típusú elemekkel ezt más-más módon érhetjük el. Megkülönböztethetünk vízen úszó és a medence felé telepített fedéseket. Fix és mozgatható kivitelben, kézi vagy motoros mozgatással.

Szolártakaró a legegyszerűbb és a legnagyobb számban értékesített medencetakaró típus.

A szolár takaró 300-400 micronos, UV stabil PE buborékfólia, nyári használatra, különböző színekben.

A szolártakaró 3-6m szélességben elérhető, igény szerinti hosszban. Ez a takaró a víz felszínén úszik és ezáltal óvja meg a medencét a szennyeződésektől és csökkenti a párolgás következtében fellépő hőveszteséget. Jellemzően a medence rövidebb oldalán telepített csévélőszerkezetre van felerősítve és innen tudjuk a medencére ráhúzni, majd visszacsévélni. Elérhető fixen telepített és mobil kivitelben is. Ezt a típusú fedést kizárólag a nyári üzemben tudjuk használni, téli takarásra nem alkalmas.

 

Biztonsági medencetakaró

A biztonsági medencetakarás azon túl, hogy a szennyeződésektől megóvja a medencét és csökkenti a párolgásból eredő hőveszteséget megvédi a kisgyerekeket és a háziállatokat attól, hogy beleessenek a medencébe.

Fontos, hogy biztonsági funkcióját csak rögzített, kifeszített állapotban tudja ellátni. A biztonság elsődleges feltétele a szakszerű telepítés. A biztonsági takaró egyedi igények alapján készül az adott medence méretéhez igazodva.

A medencetakaró ponyva különböző színű poliészter erősítésű PVC fóliából készül. A merevségét a fóliába integrált, medenceperemre felfekvő alumínium merevítő rudak biztosítják. A ponyva közepén található lyukak biztosítják, hogy az esővíz és hólé le tudjon folyni a ponyváról a medencébe ezáltal megelőzve, hogy a nagy súly miatt beszakadjon.

A takaró a medence belső méretéhez képest minden irányban 20-25 cm-el szélesebb kell legyen és két végénél hevederekkel szükséges rögzíteni. Feltekerése kézi hajtókarral vagy motoros csévélő szerkezettel történhet. Elsősorban süllyesztett víztükrű medencékhez alkalmas. A teherbírása elérheti az akár 50kg/m2-t is.

 

Biztonsági ponyvás medencetakarás

Ez a megoldás a vízbeesés és fulladás ellen teljes biztonságot nyújt. A medence hosszoldalaival párhuzamos sínben fut. Hermetikusan lezárja a medencét, megóvja a portól, szennyeződésektől, és meggátolja, hogy üzemen kívül bárki beleessen. Főleg nagyobb medencék - 50 m2-nél nagyobb - vízfelületének takarására ajánlott, hydro-motoros meghajtású automata csévélőtengellyel.

   

 

Redőnyös medencetakaró

Vízfelszínen úszó lamellás medencetakaró, motoros mozgatással. A lamellák PVC vagy Polycarbonát anyagból készülnek. Elérhető parton álló kivitel (burkolattal vagy anélkül) és vízfelszín alá telepített.

Kültéri és beltéri medencékhez egyaránt alkalmazható. Különböző színekben és átlátszó „szolár” kivitelben is elérhető. A szolár redőnylamellák jelentősen tudják emelni a medence vízhőmérsékletét.

Előnyei:

Megakadályozza a medencevíz párolgását ezáltal nagymértékben csökkenthető a vízfelhasználás és jelentős energiamegtakarítást is elérhetünk ezáltal.

Szolár lamellák alkalmazása esetén akár 10-15 oC fokkal is emelheti a medencevíz hőmérsékletét.

A medenceredőny megakadályozza, hogy a medencébe szennyeződések kerüljenek.

Kényelmes üzemeltetés, gombnyomással működtethető.

Biztonsági feladatot is ellát, nem tud a medencébe beleesni, ha véletlen rálép egy kisgyerek vagy háziállat. Ennek feltétele, hogy a medence oldalfalára a vízszint alatt egy rozsdamentes korlát legyen felszerelve amely megakadályozza a lamellák lesüllyedését.

Tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a feltekercselés helyétől nézve a medence belső szélessége nem növekedhet. Ellenkező esetben nem lehet teljes mértékben lefedni a vízfelszínt.

 

 

 

 

 

Polycarbonát medencefedés

Ez a medencefedés egyesíti magában a legtöbb előnyös tulajdonságot, biztonsági funkció, hőszigetelés, szennyeződések távoltartása. Biztosítja akár az egész éves üzemet, a leghatékonyabb energiafelhasználás mellett.

Felépítése: a medence partjára telepített alumínium síneken gördülő, alu vázszerkezetű szegmensekből álló, polikarbonát medencefedés.

Minden medencefedés egyedi. Az adott medence méreteihez igazodó, színével, formájával harmonizál a környezetével. Számtalan típus és forma közül lehet választani. A legtöbb medencefedés zárható szegmensekből áll, ezáltal elkerülhető a nemkívánt használat.

Bizonyos fedéseket motoros mozgatással is el lehet látni, valamint megoldható az is, hogy csak egyoldali sínrendszer legyen telepítve. (Bizonyos feltételek teljesülése esetén)

A fedések homlok és hátfala könnyen levehetőek, ezzel biztosítva a gyors átszellőztetést.

Különböző méretű és típusú nyílászárók is elhelyezhetők a fedésen ezzel megkönnyítve a medence használatát. Lehetőség van a medencefedés magasságának a megnövelésére, hogy a fedés alatt állómagasság legyen, így a medencét fedettként is lehet használni ezzel megnyújtva a fürdési szezont vagy akár az egész éves felhasználás is megvalósítható.

                                       

Technológiának a kiemelkedő elemei a lekerekítettélvonalak és sarokpont kialakítások. A profilon belül kialakított automata zárral maximális biztonsággal lehet pozícionálni és zárni a szegmenseket. Minimalizálva a balesetek lehetőségét a sínpályákon belül elhelyezett ultralapos szegmens pozicionálókkal. A szegmensbiztosítások ergonomikus kialakításúak, és akár lábbal is működtethetőek.

A medencefedések gyártását mindenképp meg kell előzze egy pontos helyszíni felmérés, igények, opciók leegyeztetése, hogy a megfelelő terméket kapja meg a vásárló. A termékek hosszú élettartamúak, minimális a karbantartás igényük, sok évig biztosítják a kényelmes és biztonságos medencehasználatot.