Többsebességű szivattyúk

Egyszerre szerencse és egyszerre átok, hogy ma már minden feladatra létezik egy bonyolult elektronikai berendezés, amely nemcsak kisegít minket, de néha bonyolítja is az életünket. Valahogy így tekintünk a frekvenciaváltókra is, amelyeknek alkalmazása valójában az üzembiztonságot növeli, és aminél a kisebb kellemetlenségek ellenére azért könnyű megtalálni az előnyöket.

 

A villamos motorok fordulatszámát eddig csak mechanikus áttétel segítségével lehetett megváltoztatni; márpedig sok esetben elengedhetetlen, hogy ezt megtegyük a hatékony munkavégzés érdekében. Bár többfajta megoldás is létezik a probléma orvoslására, valójában még mindig a frekvenciaváltó kínálja a legjobbat. A készülék segítségével tetszőlegesen és elektronikusan változtatható a frekvencia, sőt, az eszköz alkalmazásával a használt gépek még biztonságosabbá tehetők.

 

A frekvenciaváltókkal ugyanis az áramvédelem és a hőmérséklet-védelem mellett beállíthatóak más programok (lefutások és felfutások) is; emellett ugyebár nem romlik a hatásfok és nem csökken a teljesítmény. A készülék gyorsan leállítható, valamint digitális és analóg jelekkel vezérelhetjük (esetleg más szabványos ipari kommunikációs vonalon).

 

 

 

Az uszodagépészetben a többsebességű szivattyúk gyakran előfordulnak az élményberendezéseknél, de a legtöbb hasznuk a vízforgatásnál / szűrésnél van. Egy általános homokszűrő tartálynál két fő üzemállapotot különböztetünk meg (szűrés és visszamosás) amikhez különböző előírt áramlási sebességek tartoznak. Szűrésnél – szűrőközegtől függően – 20-30m/h míg visszamosásnál 40-60m/h áramlási sebességre van szükségünk a szűrőtartályban. Ebből látható, hogy egy darab beépített szivattyú esetén mindenképpen tudnunk kell változtatni a fordulatszámot, hogy a kívánt térfogatáram értékeket elérjük.

Természetesen a fordulatszám szabályzós szivattyúkat is méretezni kell, ki kell számolnunk tervezéskor a szükséges térfogatáramokat, meg kell határoznunk az ellenállásokat, nyomásesést és ennek függvényében válasszuk ki a megfelelő szivattyút.

Fontos, hogy ebben az esetben is a megfelelő szivattyú legyen kiválasztva az adott feladatra, különben az üzemeltetési energiamegtakarítási előnyöket nem tudjuk kihasználni.

Frekvenciaszabályzós szivattyú jelleggörbéje egy kicsit eltér a hagyományos szivattyúkétól. De itt is fontos, hogy az ideális üzemi tartományban működtessük a szivattyút. Ellenkező esetben például túlmelegedhet, ami üzemzavarhoz vezet.

Van egy másik megoldás is a szivattyú fordulatszámának a változtatására, az utólag beépített külső frekvenciaszabályzó berendezés.

Ezzel az eszközzel egy már beépített egyfázisú szivattyú fordulatszám szabályzását is meg tudjuk valósítani. Programozható, különböző időintervallumokra különböző fordulatszámot tudunk beprogramozni így egyszerre megvalósíthatóak a kívánt szűrési/

visszamosási sebességek és az energiahatékony üzemeltetés.

Példaképpen egy általános magánmedence esetén beállított üzemek:

1, Lassú vízforgatás, szűrés 24 órában

2, Napi háromszor 60perc nagy sebességű szűrés, hogy a vizet kellő

mértékben átmozgassuk, vegyszert elkeverjük

3, Visszamosáskor a maximális fordulatszámon üzemeltetés

 

Fontos figyelembe vennünk, hogy a motor fordulatszámát a névleges fordulatszám 50%-a alá ne csökkentsük le, mert akkor már nem lesz megfelelő a villanymotor hűtése, túlmelegszik és üzemzavart okozhat.

Amennyiben a homokszűrő tartályunkra Badu Omnitronic automata kezelőszelepet szerelünk fel és hozzá a megfelelő Speck Badu ECO frekvenciaváltós szivattyút csatlakoztatjuk, akkor egyszerre megvalósítható a szabályozott, időprogram szerinti szűrés és a hatékony energiafelhasználású, víztakarékos üzemeltetés. A frekvenciaszabályzós szivattyúk használatával nem csak az úszómedencénk hatékony üzemeltetését érjük el, hanem a környezetünk megóvása érdekében is nagy előrelépést teszünk.