Medence mítoszok, avagy az 5 leggyakoribb medencés tévhit

 

5. A klór zölddé varázsolja a hajunkat

Ez a mítosz szinte azóta létezik, amióta az emberek klórral fertőtlenített medencevízben úsznak. Az tény az, hogy a klór nem színezi zöldre a hajat. Ha réz található a vízben, azok megtapadhatnak a szőrtüszőkben, és zöld árnyalatot adhatnak a hajnak. Ez az árnyalat sötét és világos hajon egyaránt előfordulhat, de sokkal jobban észrevehető a világosabb szőke hajon. Ennek az az oka, hogy a világosabb szőke haj tüszője valójában félig átlátszó. Amikor a rézlerakódás a tüszőhöz tapad, világosabb zölddel ragyog, mint a sötét hajúak esetében. Tehát végül is nem a klór, hanem a vízben lévő réz okozza a haj zöld elszíneződét.

 

4. A sós vizű medencéknél nem használnak klórt a fertőtlenítésre

A sós medencék a modern ember csodálatos, bár finnyás találmánya. Selymesen sima úszásélményt nyújt, nem szárítja ki a fürdőzők bőrét, mint egy hagyományosan klórozott medencében. Olyan jó érzés, mert nem klórral fertőtlenítenek, hanem sóval, nem? Helytelen megállapítás. A só nem fertőtleníti a vizet, a klór igen.

Ha van egy sós medencém, az azt jelenti, hogy nincs klór a medencevízben, nem? Még egyszer: nem.

A sós vizes medence fertőtlenítés úgy működik, hogy a medencéből származó sós víz áthalad egy elektromos generátoron. A generátoron átáramló sós víz egy elektrolízisnek nevezett folyamaton megy keresztül, ezáltal a víz sótartalmát nátrium-hipoklorittá, más néven klórrá alakítja át. Így kerül a klór a medencevízbe, ahol elvégzi a fertőtlenítést.

3. Klór szag = túl sok klór

Semmi sem idézi fel annyira a régi emlékeket az uszodáról, mint a csípős klórszagnak az erős illata. Hajlamosak vagyunk a klórszagot arra használni, hogy megítéljük, mennyire biztonságos a medencében úszni. Minél erősebb a szag, annál valószínűbb, hogy a medencében klór van, nem? Nem pontosan.

Ez valójában egy kicsit bonyolult, ezért megpróbálom a lehető legegyszerűbbé tenni.

Kétféle klór létezik:

  1. Szabad klór (a vízben lévő kórokozók elpusztítására és inaktiválására használható klór)
  2. Kombinált klór (klór, amely már elpusztította vagy inaktiválta a kórokozókat, és ezért már nem képes elpusztítani vagy inaktiválni őket. Ez lényegében haszontalan klór)

Az illat, amit egy uszodába lépve érzünk, tulajdonképpen az utóbbi típusú klóré, a kombinált klóré. Ez az a klór, amelyik már elvégezte a munkáját, és nem képes tovább harcolni. A klórszagot az elhalt klór szagának tekinthetjük, így ha legközelebb uszodába megy, és klórszagot érez, tudhatja, hogy a medence nincs túlklórozva, hanem valószínűleg sok a vízben a biológiai szennyeződés, és a szabad klór őrülten küzd a semlegesítésükért.

Az érezhető klórszaggal nincs egyenes arányban a vízben lévő fertőtlenítő szer mennyisége.

2. A klór égeti a szemet

Szegény öreg klórt mindig hibáztatják, ha a vízben az égő szemekről van szó, de valójában a klórnak semmi köze az úszómedencékben lévő szemirritációhoz. Az igazi bűnös, aki az úszók szemét bántja ahányszor csak megmártózunk a medencében, az a víz pH-értéke. Szemének pH-értéke nagyjából 7,5, tehát minden olyan medencevíz, amely a szemébe kerül, és ezen pH érték felett vagy alatt van, ellenkezik a szem természetes pH-értékével, ezáltal irritációt és gyulladást okoz. Tehát legközelebb, amikor a szeme száraz, vörös és viszkető, ellenőrizze a pH értéket, és látni fogja, hogy a 7,5-ös zónán kívül esik.

 

1. Belepisilés a medencébe kékre festi a vizet

Ezzel a legjobbat a végére hagytuk. Minden gyereknek és felnőttnek a tudata mélyén van egy félelem attól, hogy a hólyag kis ürítése is a medencében láncreakciót válthat ki, amitől a víz ragyogó kék színűvé válik. Láthattuk már ezt például filmekben is, és minden bizonnyal hallottunk olyan pletykákról, amelyek arról szólnak, hogy ilyen-olyan barátja valakinek kékre színezte a kerti medencét, amikor belepisilt. Világos és egyszerű, ez csak egy mítosz.

Nincs olyan vegyszer, és soha nem is volt olyan vegyszer, amely képes lett volna kékre színezni a medence vizét, ha belepisil. Őszintén szólva, még ha lenne is erre alkalmas vegyszer, azt valószínűleg nem használnák, mivel a víz folyamatosan kékülne, hiszem valójában igen sok ember vizel a medencékbe. Medence vegyszerekről bővebben Tehát, ha legközelebb „ki kell mennünk”, nincs okunk ettől a vegyszertől félni, de a legjobb választás, ha inkább kimegyünk a mellékhelységbe elvégezni a dolgunkat.

Az uszoda üzemeltetése nem egyszerű feladat, ezért sok medencés mítosz létezik a mai napig. Egy vízi létesítmény biztonságos üzemeltetéséhez és karbantartásához valójában teljeskörű képzettségre van szükség, sokkal többre annál, mint amit az interneten el lehet sajátítani, vagy egy ehhez hasonló cikkben olvasni. Éppen ezért a medenceüzemeltetés kérdésekben mindenképpen kérje ki szakértő segítségét. 30 éves tapasztalat alapján a megfelelő megoldást ajánljuk Önnek.

Kerex Uszoda Kft. 1117 Budapest, Budafoki út 111. Tel.: +36 1 2043500 ertekesites@kerex.hu