Medencék vegyszerezése

PH-BEÁLLÍTÁS

A víz pH-értéke a víz savasságát-lúgosságát mutatja. A semleges pH-érték a 7,0. A természetes vizek pH-ja általában enyhén lúgos 7,2-7,4 körüli. Az ivóvízre megengedett pH-tartomány pedig 6,8-8,5. Ennek ellenére a medencevizekre 7,6-7,8 feletti pH-érték már nem javasolt.

Ennek okai:

  • gyakorlatilag minden vízkezelő rendszer a 7,2-7,6 tartományban fejti ki optimálisan a hatását ;
  • 7,8-as pH-érték felett klórozás esetén kellemetlen hatású vegyületek keletkeznek;
  • magas pH-érték esetén erősen megnövekedhet a vízkőkiválási hajlam;
  • a 7,8 feletti, illetve a 6,8 alatti pH-érték irritálhatja a fürdőzők bőrét;

Mindezek miatt a pH-beállítás, azaz a pH-értéknek a 7,2-7,6-as tartományban való tartása a fürdővízkezelés alapvetően fontos része.

Ha a víz pH értéke túl magas, akkor a pH- granulátum vegyszert kell adagolni, ha alacsonyabb a kívánatosnál akkor a pH+ granulátum vegyszert kell a medencevízbe adagolni. A megfelelő adagolási mennyiség kiszámolható a vegyszerdobozon lévő kezelési utasításból. A medence vizének pH értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni a pH-klór tablettás teszter vagy tesztcsík segítségével.

FERTŐTLENÍTÉS

A fertőtlenítés feladata a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, gombák és baktériumok elpusztítása. A fertőtlenítő hatást szokásosan oxidációs hatású vegyszerekkel érjük el. A legelterjedtebb eljárás a klóros fertőtlenítés. Több fajta, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő hatású klórtartalmú vegyszert használunk fertőtlenítésre, ezek:

A medence vizének szabadklór értékét hetente kétszer célszerű ellenőrizni pH-klór tablettás teszter vagy tesztcsík segítségével. A klór a fertőtlenítés mellett oxidációs hatást - pl. szerves anyag lebontást, vaskiválasztást - is kifejt. A medencében tartós fertőtlenítő hatás érhető el, ami a medencevíztömeg 3-4 órás átforgatási ideje miatt alapvető fontosságú. A Brillant Pool klórkészítményekről elmondható, hogy precíz üzemeltetése mellett, tehát a klórozás szempontjából is kedvező 7,2 - 7,6-os pH tartományban maradva, a szükséges 0,5 mg/l körüli klórszint folyamatos tartásával a klórozás igen hatékony, megbízható.

Fertőtlenítésre az alábbi vegyszereket ajánljuk:

Mini klórtabletta, mely rövid idő alatt kifejti a fertőtlenítő hatását,

Klór tabletta, azért ajánljuk, mert lassú oldódásával, folyamatosan a megfelelő klórszintet tarthatjuk a medencénkben,

Kombi Klór tabletta amelyben egyesítettük a megfelelő fertőtlenítő hatóanyagokat pelyhesítő és algagátló szerekkel, hosszú oldódási idővel,

Klórgarnulátum a sokkszerű klórozáshoz szükséges.

ALGAKÉPZŐDÉS MEGELŐZÉSE

A fertőtlenítés mellett a vegyszeres vízkezelés másik kiemelt feladata az algaképződés megelőzése. Az algaspórák a széllel vagy az esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban kerti medencéknél elkerülhetetlen az algásodási hajlam. Az algásodást az állandó klórszint késlelteti, de megakadályozni nem tudja, mert a legtöbb algafajta ellenálló a klórral szemben, ezért feltétlenül szükséges algaölőszer Algaölő vagy Top algaölőuszodavegyszer rendszeres adagolása.

Ez a vegyszer víz pH-értékét nem befolyásolja, de a többi vízkezelő szerhez hasonlóan csak a megfelelő pH-tartományban (7,2-7,6 között) hatásos igazán. Megfelelő fertőtlenítőszer szint tartásával, a konkrét vegyszer utasításaitól függően 1-2 hetente adagolva, az algásodás elkerülhető. Erős napsugárzás, felmelegedő víz, növekvő pH-érték igen kedvez az algák gyors elszaporodásának. A korszerű algaölők növelt adagolásával a már bealgásodott medencében is elpusztíthatók az algák.

Külön ki kell emelni még egyszer, hogy az algamentesítés csakis megfelelő fertőtlenítési eljárással kombinálva hatékony.

PELYHESÍTÉS

A pelyhesítés (flokkulálás) a homokszűrők szűrőképességét fokozó vegyszeres eljárás. A szűrőtöltetnek jól meghatározható áteresztőképessége van, azaz léteznek olyan méretű szemcsék, amelyek keresztül tudnak haladni a szűrőtölteten és ily módon nem távolíthatók el. Az általánosan használt homokszűrők a 0,01 mm körüli, úgynevezett kollodiális szennyeződéseket már nem tudják visszatartani. Jellemzőjük ezeknek a részecskéknek, hogy azonos elektromos töltésűek, így taszítják egymást.

A pelyhesítőszer Folyékony Flokkuláló hatása kettős:

  • a negatív töltést semlegessé változtatja;
  • az egymást már nem taszító részecskéket nagyobb, szűrhető méretű egységekké, „pelyhekké” egyesíti és ezáltal a szűrés, illetve a visszaöblítés során a kollodiális szennyeződések is eltávolíthatók.

A pelyhesítőszer használata során figyelembe kell venni az alábbiakat:

  • A kiszűrt pelyhek gyorsan növelik a homokszűrő eltömődöttségét, aminek következménye a keringetési teljesítmény jelentős csökkenése lehet. Így a pelyhesítőszer jótékony hatása elvész a visszaeső szűrési teljesítmény miatt.
  • Ha nem öblítik időben tisztára a szűrőt, a nyomásnövekedés miatt bekövetkezhet a szűrő "áttörése is, azaz az addig kiszűrt szennyeződések a szűrőtölteten át visszakerülhetnek a medencébe.
  • Helytelen alkalmazási körülmények - pl. rossz bekeverés, túl nagy szűrési sebesség, kedvezőtlen pH-érték, nem elég szűrőréteg magasság, túladagolás esetén vizünk az opálosodás helyett még zavarosabbá válhat.

KEMÉNYSÉG-STABILIZÁLÁS

A keménység-stabilizálás a Magyarországon igen sok helyen előforduló kemény vizek - keménység >15°nK - esetén lehet fontos része a vízkezelésnek. A medence falán, a gépészeti elemeken, a szűrőtölteten, illetve a hőcserélőkben, elektromos fűtőkben kiváló vízkő esztétikai és műszaki gondot okozhat.

A korszerű stabilizáló szerrel Calzestab-Eisenex elegendő a feltöltéskor történő egyszeri kezelés, illetve a frissvíz-mennyiségnek megfelelő 2-3 havonkénti után adagolás. A vegyszer jellegzetessége, hogy leköti a vízkövet alkotó Magnézium-és kálcium-karbonátot, s ezáltal megakadályozza a vízkő kiválását a medence falán, gépészeti berendezésekben.

Az adagolás mennyiség a konkrét vegyszer tájékoztatója szerinti:

A keménységi értéktől és a medence köbtartalmától függ. Igen magas - 22-25°nK feletti - keménységi értéknél sajnos már a stabilizálók sem segítenek, a töltővíz ioncserés lágyítására lehet szükség.

Ajánlatos a medencéket télen is vízzel feltöltve tartani. Ennek előnyei a következők: a medencében lévő víz a földnyomást a medencefalakon ellensúlyozza, külső időjárási hatások ellen jobban védett valamint a mechanikus sérülésektől is megóvja a medence burkolatát.

TÉLIESÍTÉS

A téliesítés vegyszerigénye abból fakad, hogy a legtöbb készmedence (fóliás, műanyag) gyártója előírja, hogy a medencét télen vízzel töltve kell tartani. A csempés medencék is jobban telelnek vízzel töltve, de meg kell akadályozni a káros mértékű jégnyomás kialakulását. A medencében hónapokig álló vízből kiváló vízkő azonban tavasszal nehezen távolítható el. A téliesítő vegyszerek mint a Téliesítő uszodavegyszer jelentősen csökkentik a vízkőkiválási hajlamot és algagátló anyaguk révén a letakart medencében megakadályozzák az algák elszaporodását, megkönnyítve a tavaszi medencetakarítást.

A vegyszer adagolása függ a medencevíz keménységétől. Az adagolási mennyiség kiszámolható a dobozon lévő táblázat segítségével.

HIGÍTÁS

A medencevíz-kezelés harmadik eleme a hígítás, amely a szűréssel és a vegyszeres kezeléssel el nem távolítható anyagok feldúsulását gátolja. A hígítás nyilvános medencék esetében naponta a medencetérfogat 5%-ának megfelelő friss víz hozzáadásával, illetve a félévenkénti leürítéssel valósul meg. Magánmedencék esetében kb. heti 5% pótvíz hozzáadás és évenkénti leürítés javasolható.

VEGYSZEREK ADAGOLÁSA

 

pH- GRANULÁTUM pH CSÖKKENTŐ USZODAVEGYSZER

Könnyen oldódó, sósavmentes, savasan reagáló granulátum a pH-érték csökkentésére.

A granulátumot műanyag kannában kell feloldani és a vízfelszínen szét kell locsolni.

Az adagolása a víz német keménységi fokától függő mértékben az alábbiak szerint:

Német keménységi fok: 4 6 8 10 12 14 16

Vegyszermennyiség g/m3 4 5 6 7 8 9 10 ahhoz, hogy a pH-érték 0,1 értékkel csökkenjen.

Az ideális pH érték: 7,4

 

MINI KLÓRTABLETTA

Nagy hatékonyságú fertőtlenítőszer.

Hatóanyaga: Na-diklór-izocianurát, szerves alapanyagú tabletta 20g/db.

Kisebb úszómedencék vizének folyamatos vagy lökésszerű fertőtlenítésére szolgál.

Hatóanyaga az aktív klór, amelyet a gyors lebomlás ellen az izocianursav stabilizál.

Adagolás : az első három hétben 1 tabletta naponta 10m3 vízre vonatkoztatva. A medencevíz klórtartalma 0,4-0,8mg/l között legyen. Melegebb időben, intenzívebb használat esetén, esőben növelt adagolásra is szükség lehet. A tablettákat lehetőleg naplemente után használja. Fontos a megfelelő pH érték is, az ideális pH tartomány: 7,2-7,6.

 

MAXI KLÓRTABLETTA

Nagy hatékonyságú fertőtlenítőszer. Hatóanyaga: triklórizocianúrsav.

A lassan- 1 hét alatt oldódó maxi klórtabletta kisebb medencék folyamatos fertőtlenítésére szolgál. Hatóanyaga az aktív klór, amelyet a gyors lebomlás ellen az izocianúrsav stabilizál.

Adagolás: A klórszint gyorsan oldódó készítménnyel történő megfelelő beállítása után 30-35m3 víztérfogatra 2db tabletta kell kéthetente. Eltérő víztérfogat esetén, időjárástól és terhelés ingadozástól függően az adagolási mennyiség változhat. A medencevíz klórtartalma 0,4-0,8mg/l között legyen. Fontos a megfelelő pH érték is, az ideális pH tartomány: 7,2-7,6.

A tablettákat nem ajánlott fólia vagy műanyag burkolatú medencénél közvetlenül a vízbe dobni, mert a burkolat károsodását okozhatja. Alkalmazzon úszó adagolót.

 

KOMBI KLÓRTABLETTA

Kombinált fertőtlenítő-algaölő-pelyhesítőszer nyilvános és magánmedencékhez.

Az uszodavíz megfelelő minőségben való megtartása általában négy vízkezelőszer adagolásával valósítható meg, úgymint: fertőtlenítő szer, algagátló szer, flokkulálószer, pH beállítószer.

A kisebb úszómedencék vízkezelésére javasolt Maxi kombi klórtabletta négy szer közül hármat tartalmaz, mégpedig 200g-os, 1-2 hét alatt feloldódó tabletta formájában.

Adagolás: A klórszint gyorsan oldódó készítménnyel történő megfelelő beállítása után 30-35m3 víztérfogatra 2db tabletta kell kéthetente. Eltérő víztérfogat esetén, időjárástól és terhelés ingadozástól függően az adagolási mennyiség változhat. A medencevíz klórtartalma 0,4-0,8mg/l között legyen.

Fontos a megfelelő pH érték is, az ideális pH tartomány 7,2-7,6.

A tablettákat nem ajánlott fólia vagy műanyag burkolatú medencénél közvetlenül a vízbe dobni, mert a burkolat károsodását okozhatja. Alkalmazzon úszó adagolót.

 

KLÓRGRANULÁTUM

Nagy hatékonyságú fertőtlenítőszer.

Hatóanyaga: Na-diklór-izocianurát.

Úszómedencék vizének folyamatos vagy lökésszerű fertőtlenítésére szolgál.

Hatóanyaga az aktív klór, amelyet a gyors lebomlás ellen az izocianursav stabilizál.

Adagolás : az első három hétben naponta 20-30g/10m3 vízre vonatkoztatva. A negyedik héttől naponta 15-20g/10m3 vízre vonatkoztatva. A medencevíz klórtartalma 0,4-0,8mg/l között legyen. Melegebb időben, intenzívebb használat esetén, esőben növelt adagolásra is szükség lehet.

A vegyszert lehetőleg naplemente után használja. Fontos a megfelelő pH érték is, az ideális pH tartomány: 7,2-7,6.

 

ALGAÖLŐ / TOP ALGAÖLŐ

Fokozott hatású algaölő szer nyilvános és magánmedencékhez.

Habzásmentes, nagy koncentrátumú algaölő szer, hosszú ideig fejti ki hatását az algásodás megelőzésére és a kifejlődött algák ártalmatlanítására. Nehézfémektől és károsító anyagoktól mentes. Különösen javasolt ózonberendezéseknél, hullám és pezsgőmedencéknél.

Hatóanyaga: N-Metilmetánamin (EINECS 204-697-4) polimerje (klór-metil)-oxiránnal (EINECS 203-439-8)

Alkalmazás: a medencét feltöltése előtt 5%-os oldattal spricceljük le, és azt hagyjuk rászáradni.

Első feltöltéskor: 5-10ml/m3 mennyiséget adjon a medencevízhez.

Után adagolás: az időjárástól és a terheléstől függően 1-2 hetente 1-4 dl/100m3 mennyiséget adagoljon.

Az algaölő szer kizárólag akkor hatásos, ha a pH érték 7,0-7,6 közötti, ill.a klórtartalom 0,3mg/l feletti.

 

FOLYÉKON FLOKKULÁLÓ PELYHESÍTŐSZER

A folyékony flokkuláló biztosítja az olyan lebegő szennyeződések kiszűrését, amelyek egyébként nem kerülnek a szűrőforgató berendezés által kiszűrésre.

Előnyök:

• azonnal hat

• felhasználása gazdaságos

• függetlenül hat a víz hőmérsékletétől.

A szer 6,5 és7,8 pH-értéknél a leghatékonyabb.

Töltsön a szkimmerbe 100-200ml TOP FLOCK-ot. Miután beleöntötte az adott mennyiséget, állítsa le a szivattyút kb. 15 percre a pehelyréteg képződéséig. Majd indítsa el a szűrést, amíg a zavarosság meg nem szűnik. Ha a zavarosság nem szűnik meg, öblítsen vissza és ismételje meg a TOP-FLOCK adagolását a fenti módon.

A folyékony TOP-FLOCK-ot ne öntse közvetlenül az úszómedencébe, hanem csak a szkimmeren keresztül adagolja. Csak homokszűrő berendezésnél lehet használni.

 

CALZESTAB EISENEX vízkeménység stabilizáló

Vízkő és vaskiválást gátló szer magánmedencék vízkezelésére. A vízkő és vaskiválást megakadályozza, ill. a meglévő lerakódást feloldja. Védi a vezetékrendszert és a hőcserélőt a korróziós károktól, védi a szűrőberendezést a szűrőtöltet összekövesedésétől.

Hatóanyag: etidronsav

Alkalmazás: a szert a medence feltöltésekor nagyobb mennyiségben, majd utántöltésre a beadott pótvíz mennyiségének megfelelően kell adagolni a vízkeménység függvényében:

Keménység adag/10m3 havonta/ 10m3

<10 0,5 l utántöltés 0,15 l

10-20 1,0 l utántöltés 0,20 l

20-30 1,5 l utántöltés 0,25 l

>30 2,0 l utántöltés 0,30 l

Az utántöltésnél a magánmedencénél szokásos heti 5% frissvíz beadagolását tételezi fel a táblázat.

 

TÉLIESÍTŐ

Foszfátmentes téliesítőszer algák megtelepedése, vízkőlerakódás ellen úszómedencék számára.

Felhasználása: Téliesítés előtt ellenőrizzük, hogy a víz be és elvezető elemeken keresztül a medencevíz nem juthat-e a csővezetékbe.

A rendszeres tennivalók mellett rendkívüli eseményekre is fel kell készülni:

Tartós távollét

Ilyenkor célszerű a medencét letakarni, lehetőleg napsugárzást át nem engedő takaróval. A vízforgató üzemidejét a programkapcsolóval napi egyszeri átforgatásra le lehet csökkenteni. A medencét be kell vegyszerezni az első feltöltéskor történő vegyszerezéssel azonos módon.

A távollét időtartamának megfelelő mennyiségű, lassan oldódó klórtablettát - Kombi klórtablettát - kell az adagolóba helyezni.

Opálos, zavaros víz

5-20 percen át öblítendő a szűrő. A pH-értéket 7,2-re kell beállítani. Sokk-klórozást szükséges végrehajtani gyorsan oldódó klór granulátummal. Ha a víz másnapra sem tisztul ki, akkor pelyhesítőszert is kell adagolni.

Bezöldült víz

A pH érték 7,2-re beállítása után sokk-klórozást kell végrehajtani, majd növelt mennyiségű Algaölő vegyszer adagolása szükséges. A forgatóberendezést 2-3 óra multán célszerű leállítani. Másnap reggel az elpusztult, a medence alján leült algák felporszívózhatók. A kiszűrt algákat gyakori, egy-két óránkénti szűrőöblítéssel távolíthatjuk el. Szükség esetén pelyhesítőszert is adagolni kell. Erősen, több napja bezöldült víz esetén célszerű megfontolni a teljes vízcsere lehetőségét.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

A medencékkel napi és hetenkénti, illetve nagy terhelés esetén 3 naponkénti feladataink vannak.

Napi tennivalók:

• a klórszint tartása,

• a fölöző kosár ellenőrzése, tisztítása.

 

Heti (3 naponkénti) feladatok:

• pH-beállítás,

• algaölő-adagolás,

• porszívózás,

• szűrőöblítés előszűrlet vétellel,

• szivattyú előszűrő tisztítása.