Rezsicsökkentés – medence működés optimalizálása 2. rész

Manapság az az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk a medencénk üzemeltetését a legkisebb költséggel megúszni. Ehhez már előre kell gondolkodni és a medence tervezésekor is észnél kell lenni.

Új medence alacsony üzemeltetési költséggel

A legelső pont a megfelelő helyszínválasztás. Lehetőség szerint széltől védett, napos helyre telepítsük a medencénket, megfelelő távolságot tartva a fáktól, hogy a nagymértékű szennyezést megelőzzük.

Célszerű úgy elhelyezni a vízbevezető és elvezető elemeket, hogy az uralkodó szélirány is segítse a vízfelszíni áramlást. Ezzel is támogatva a szűrési hatékonyságot.

Medence kiválasztás

A második pont a számunkra megfelelő méretű és típusú medence kiválasztása.

Gondoljuk át, hogy valóban mekkora az a medenceméret, amire szükségünk van. Szükséges-e a feszített vízfelszín vagy elfogadható számunkra a süllyesztett víztükrű medence is.

Szükséges a vízmélység meghatározása, hogy feleslegesen ne fűtsünk, ne vegyszerezzünk a szükségesnél több vizet.

Hasonlóan fontos előre meghatározni a kívánt medencevíz hőmérsékletét és a használati időszakot, mert ezzel összefüggésben kell méretezni a szükséges gépészeti berendezéseket.

A medence szerkezetének a megépítésénél is törekedjünk arra, hogy megfelelő hőszigeteléssel legyen ellátva. Ha fóliás medencét építünk, akkor kézenfekvő megoldás a CellPool medenceépítő elemek használata. Ezzel egy lépésben meg tudunk építeni egy megfelelően hőszigetelt medencetestet.

 

Ha vasbeton medencét építünk, akkor az utólagos hőszigetelés elkerülhetetlen, amennyiben kordában szeretnénk tartani az üzemeltetési költségeinket.

Medence fűtés

Az úszómedencék üzemeltetése során a legjelentősebb tétel a medencénk felfűtése / hőntartása.

Napjainkban a medencék fűtésére – ha azt csak tavasztól őszig használjuk – szinte kizárólag hőszivattyút használunk. Ezzel a berendezéssel tökéletesen megoldható a nyári és az átmeneti időszakban a megfelelő hőmérsékletű medencevíz biztosítása. A levegő-víz hőszivattyú a környezeti levegőben tárolt energiát használja olyan módon, hogy egy hűtőközeg segítségével a levegőből kivonja az energiát és ezzel egy időben a medencénk fűtéshez használt vizet felmelegíti.

A hőszivattyúkat a COP értékük alapján jellemezzük. A COP – Coefficience of performance / jósági fok – egy energiahatékonyságot mutató arányszám. A leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Fontos tudni, hogy a COP értéke az adott hőszivattyúnak egy meghatározott X°C környezeti hőmérséklet, egy meghatározott Y°C fokos medencevíz és egy adott Z levegő páratartalom érték esetén kerül meghatározásra (Levegő 27°C /Víz 27°C/80% Relatív páratartalom). Minél magasabb a berendezés COP értéke, annál jobb hatásfokú a hőszivattyú.

A hőszivattyús fűtőberendezés sem képes csodára és a téli üzemben egymagában nem tudja ellátni egy medence fűtési szükségletét. Téli viszonyok között kiegészítő fűtés szükséges. Például elektromos fűtőberendezés, amely üzeme teljesen független a külső időjárástól. Az elektromos fűtésnek ugyan nagy az üzemeltetési költsége, de szerencsére az évnek csak egy kis részében szükséges a használata és ezt a költséget is tudjuk csökkenteni, ha napelemeket telepítünk a tetőre. A hőszivattyúkra ezen kívül igényelhető még kedvezményes elszámolású áramdíj, amellyel még kedvezőbben tudjuk a medencefűtésünket megoldani.

Medence fedés

A medencénk hőveszteségének a legjelentősebb része a vízfelületen távozik. Ha a vízfelszínt letakarjuk valamely hőszigetelt medencetakaróval, akkor már egy nagy lépést tettünk a gazdaságos üzemeltetés felé.

 

A másik megoldás az eltolható polikarbonát fedés, amely nemcsak a medence hőveszteségét csökkenti, hanem napsütéses időben jelentősen emeli is a vízhőmérsékletet azáltal, hogy csapdába ejti a napsugárzást. Ezen kívül a medencénket a folyamatos szennyeződéstől is megóvja.

Egy további lehetőség a költségcsökkentésre, ha már a tervezéskor úgy alakítjuk ki a feszített víztükrű medencénket, hogy lehetőségünk legyen egy falba épített szívóelemből vagy a padlóürítőn keresztül is forgatni a medencevizet. A medence vizét éjszaka vagy használaton kívül ne a túlfolyó vályún keresztül forgassuk. Ezzel nagy mértékben csökkenthetjük a párolgást és a hőveszteséget. Ráadásként, ha vízfelszínen úszó takarót használunk, az sem fog leúszni a medencéről.

Medencevíz szűrés

A másik jelentős energiafelhasználó berendezés a vízforgató szivattyú. Minden esetben méretezni kell a szűrési teljesítményt, berendezéseket, hogy az optimális működés mellett a felesleges áramfogyasztást elkerüljük. Erre a feladatra a legjobb megoldás egy frekvenciaszabályzós szivattyú beépítése. Ezzel megoldhatóak a különböző vízszállítási teljesítmények, pontosan az adott feladatoknak megfelelően. Lassú folyamatos szűrés, medencevíz rövid idejű átmozgatása és a szűrőtartály visszamosása. A szűrési ciklusidőket is optimalizáljuk, mindig a medence felhasználásához, adott terheléséhez igazítva.

Szivattyúvásárlás előtt, hasonlítsuk össze a különböző szivattyúknak az adott vízszállítás mellett felvett elektromos teljesítményét, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelő típust. Nem biztos, hogy a legolcsóbb szivattyú lesz a számunkra a legmegfelelőbb. Hosszú távon egy drágább, de kevesebb elektromos áramot felhasználó szivattyú lehet, hogy jobb választás lesz.

Egyéb elektromos fogyasztóknak látszólag kis teljesítményük van, de hosszútávon, az egész szezonra kivetítve jelentős áramfelhasználást produkálhatnak.

Ilyen akár egy víz alatti fényszóró is. Ebben az esetben is törekedjünk a LED-es fényforrás beépítésére. A különböző élményelemeket is csak addig működtessük, amíg használatban vannak.

További szakmai kérdések esetén, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szerviz és műszaki támogatás:

Kerex Uszoda és Szabadidőtechnikai Kft.

1117 Budapest, Budafoki út 111. | Tel.: +36 1 2043500 | Fax: +36 1 2043501 | kerex@kerex.hu