Korrózió az úszómedencékben

Korrózió jelentése

Korróziónak nevezzük elsősorban azokat a kémiai reakciókat, melyek során a fémek felületéről kiinduló és a fémek belseje felé haladó kémiai vagy elektrokémiai változások során az adott fémfelület roncsolódik. A szó latin eredetű (corrosio = megrágás).

A kémiai reakciók hajtóereje minden esetben a nemesgázszerkezet elérése, így a fémek idővel a levegő oxigénjével és a levegőben található vízpárával reakcióba lépnek és így alacsonyabb energiaszintre kerülnek. A fémek ezekben a folyamatokban oxidálódnak, vagyis elektront adnak le. Leggyakoribb ilyen folyamat az acél és a vas oxidációja, vagyis a rozsdásodás.

A medencekvíz reakcióba lép a vassal és Fe(OH)2 keletkezik, majd ez rozsdává Fe2O3 -má alakul.

A folyamat részletesen:

1; A levegő oxigénje hidroxidionná redukálódik:

    O2 + 2 H2O + 4e− = 4 OH−

2; A vas lead két elektront:

    Fe = Fe2+ + 2e−

3; A vízcseppben lévő oldott anyagok felgyorsítják ezt a folyamatot, mivel segítik az elektromos vezetést. A keletkező OH−-ionok és vas(II)-ionok csapadékot alkotnak:

    Fe2+ + 2 OH− = Fe(OH)2

4; Ez a csapadék rövidesen rozsdává oxidálódik:

    4 Fe(OH)2 + O2 = 2 Fe2O3·H2O + 2 H2O

A korrózió másik fajtája a kontaktkorrózió:

Az érintkezési korróziót két különböző fémes anyag vagy más elektront vezető szilárd anyag elektrokémiai reakciója okozza. Akkor fordulhat elő, ha a különböző minőségű fémek szorosan érintkeznek egy vezetőképes folyadékon keresztül, például amikor az egyiket megérinti Például rozsdamentes acél horganyzott acéllal. A nemesebb fém ekkor elősegíti a korróziót. Ennek a folyamatnak előfeltétele a két fém közötti korrozív közeg, például vezetőképes víz.

A hasonló korróziós potenciállal rendelkező fémek alkalmazásával elkerülhetjük az érintkezési korróziót. Alternatív megoldásként a fémeket izolátum (műanyag) vagy felületkezeléssel elválasztjuk egymástól.

Egy adott medencénél előfordulhat a korrózió mindkét formája. Megfelelő körültekintéssel ezek nagyrésze megelőzhető. A medenceépítés során felhasznált anyagok minősége nagyban befolyásolja a kialakuló korrózió mértékét. 

Korrózió a medencékben

A rozsdamentes acéloknak az úszómedencékben keletkező korróziós problémái rendszerint szoros összefüggésben vannak az uszodavíz magas kloridion-tartalmával.

Az oldott sóknak a medence vízben való feldúsulása különböző okokból következhet be: klórvegyületek hozzáadása, sósav alapú klórtartalmú pH érték csökkentő adalékok használata, szulfáttartalmú flokkuláló anyagok bevitele, stb. A kloridoknak a medence vizében való feldúsulása, illetve a korrózió kockázata nő, ha a víz párolgása erősebb, a szűrő mosása elégtelen, a medence vizét cserélik, nő a hőmérséklet, stb. A sósvizes medencében a magas kloridion-tartalom miatt nagyobb a korrózió veszélye.

A leggyakoribb korróziós előfordulások:

  •               Lyukkorrózió, a pontszerűtől a felületi korrózióig
  •               Réskorrózió,a fémek közötti határrétegben fellépő korrózió
  •               Feszültség miatti repedésekben keletkező korrózió

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a V2A krómnikkel nemesacél alapanyag (18% króm, 10% nikkeltartalommal) korrózióálló a medencevíz 150mg/l kloridion-töménységéig. A kiváló minőségű V4A króm-nikkel-molibdén ötvözetek (17% króm, 12% nikkel, 2% molibdén tartalommal) korrózióállók a medence vizének mintegy 500mg/l kloridion-töménységig. Ennél korrozívabb vizek esetén csak a titán anyagminőség a megfelelő.

Korrózióvédelem

Ahhoz, hogy a magánuszodákban a nemesacél korróziós problémáit minimalizáljuk a medencevízben a kloridionok és szulfátionok feldúsulását meg kell előzni elegendő frissvíz bejuttatásával, rendszeres szűrőmosással.

A savas tisztítószereknek a nemesacélokkal való közvetlen érintkezését kerülni kell. A rozsdamentes felületek rendszeres tisztításával a korróziót okozó szennyeződéseket el kell távolítani. Az úszómedence 0,1 és 2 védőövezetében lévő nemesacélokat a potenciálkiegyenlítésbe be kell vonni, és óvni kell a korróziót okozó elektrolitoktól.

A nemesacél foltos elszíneződését rendszerint az úgynevezett idegen rozsda okozza, ami azért keletkezik, mert a medence vízében illetve a töltővízben átlagosan is magas a nehézfémtartalom, például vas, réz mangán, stb. Előfordulhat még az úgynevezett „repülő rozsda” is ami akkor keletkezik, ha a nemesacél felületre idegen anyag rakódik le és később ott „kivirágzik”. Ezek a rozsdák a megfelelő időben történő tisztítással, a megfelelő tisztítószerek alkalmazásával teljesen eltávolíthatók. Ha oldott mangán van jelen akkor oxidációval fekete mangánoxiddá alakul, ami fekete lerakódások formájában jelenik meg és szintén problémamentesen eltávolítható. A nemesacél tisztítására szolgál a speciális kenőpaszta is, ami az acélfelületet passzívvá teszi vagyis egy védő oxidréteggel vonja be.

A medencék vízkezelése (hibás vízkezelése) is nagymértékben befolyásolja a korróziót. Már a medence töltő vizének a minősége is meghatározza a későbbi teendőket.

Ha kútvízzel töltjük fel a medencéket, akkor előre láthatólag egy csomó problémát veszünk a nyakunkba. Mindenképp célszerű egy előzetes vízelemzés elkészítése, hogy el tudjuk dönteni, hogy megéri-e egyáltalán a kútvízzel foglalkoznunk. A leggyakoribb problémák a víz nagy keménysége, vas és mangántartalom, egyéb oldott ásványi anyag tartalom, lebegőanyagtartalom. Ha nagy keménységű vizet használunk és vízlágyító berendezéssel kezeljük a vizet, a kálcium és magnézium ionokat eltávolítjuk, akkor felborul a víz egyensúlyi állapota és lyukkorróziót okoz. Ha nagyon kemény vízzel töltjük a medencét akkor a lágyítás helyett inkább vízkőkiválást gátló vegyszert használjunk. Ezt egyszerűen a vízbe töltve oldatban tartjuk az ionokat így nem válik ki a medence falán és a gépészeti rendszerben.

A kővetkező fontos dolog a korrózió elkerülésére a megfelelő pH érték beállítása. Az adott víz összetételéből adódó egyensúlyi pH értéket meg kell határozni és erre az értékre kell törekedni a vegyszerezés során.

Ezen érték meghatározásához a Tillmans képletet vagy a Langelier indexet tudjuk segítségül hívni.

Szerencsére, mint sok más dologra, erre is van applikáció, ami a bevitt adatok alapján kiszámolja nekünk a pontos értéket. Így megkapjuk az adott összetételű víz egyensúlyi pH értékét.

Van egy másik módszer is erre a célra, TAYLOR víz egyensúly függvény.

Ha tudjuk a TA (total alkalitas) és a vízkeménység értékét, akkor egy függvény felállításával meghatározhatjuk az egyensúlyi pH értéket. 

Már ezekből is látható, hogy mennyire bonyolult eljárás a megfelelő vízkezelés. Nagyon összetett folyamat, aminek ráadásul az összes összetevője folyamatosan változik, számtalan befolyásoló tényező miatt. Problémás vizek esetén nagy körültekintést igényel a megfelelő vízkezelő módszer kiválasztása.

Vízkezeléssel és korrózióvédelemmel kapcsolatos további szakmai tájékoztatásért, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

 

 Szerviz és műszaki támogatás:Kerex Uszoda és Szabadidőtechnikai Kft.

1117 Budapest, Budafoki út 111. | Tel.: +36 1 2043500 | Fax: +36 1 2043501 | kerex@kerex.hu