GYIK-uszodatechnika

Mikor kell egy medencét megterveztetni?

 A jelenleg hatályos jogszabály a 312/2012. (XII.8.) Kormány rendelet I. melléklet 18.pontja értelmében: nem engedély köteles az 50 köbméternél kisebb vagy 1,5 m-nél nem mélyebb magánhasználatú, kerti medencék.

 

 Mi kell az építési engedélyhez?

 pld: családi, beltéri medencék, mérettől függetlenűl engedély kötelesek! Az építési engedélynek általában tartalmaznia kell: - 90 napnál nem régebbi hivatalos helyszínrajzot, - tulajdonlap másolatát, illetve tulajdonosi nyilatkozatot, - az építéssel érintett szomszédok nevét és címét, - műszaki engedélyezési tervet, tervezői nyilatkozatot, - közművek (víz, csatorna) elvi hozzájárulását, - nyilvános használatú medencék esetében ÁNTSZ hozzájárulást.

 

Milyen szerkezetű medencék léteznek?

- Vasbeton medene csempe-üvegmozaik vagy fólia burkolattal

- Előregyártott polipropilén műanyag medence

- Fém-fóliás medence

- Poliészter üvegszálas készmedencék

 

 Milyen medence burkolatok vannak, és mi alapján válasszak?

-medence fólia :jellemzően kültéri, sülyesztett víztükrű medencéknél alkalmazzuk

-medence csempe :jól használható mind beltéri, mind kültéri, feszitett és sűlyesztett kivitelű medencéhez egyaránt. Ívek nehezebben burkolhatóak.

-üvegmozaik burkolat:inkább beltéri, sűlyesztett víztükrű vagy feszített víztükrű, medencék burkolásához használjuk, jól és szépen burkolhatóak az íves kialakítású medencék is. Exkluzív külsőt kölcsönöz.

-medence festék:manapság már egyre ritkább esetben használjuk.

 

Mi a különbség a süllyesztett víztükrű (skimmeres) és a feszített víztükrű medencék között?

 A süllyesztett víztükrű medencék esetén a medence vízszínje lejjebb van a medence felső pereménél, általában 100 – 150 mm – rel. A medencéből a vizet a lefolyón, illetve az un. Fölözőn(más néven: skimmer) vezetik el és befúvókon juttatják vissza. A feszített víztükrű medencék esetén a medence vízszintje megegyezik a medence felső peremével. A medencéből a vizet a túlfolyó vályún vezetik el és befúvókon jutatják vissza.A feszített víztükrű medence kivitelezése drágább a süllyesztett víztükrűnél. A feszített víztükör nem minden medence-szerkezetnél alakítható ki.

 

Miért kell szűrni is meg vegyszerezni is a medencét?

A szűréssel leginkább a mechanikai szennyeződéseket távolítjuk el, bár léteznek olyan szűrési módok melyek képesek a fertőtlenítésre is. A medence vizének a fertőtlenítésére, a szűrés hatékonyságának javítására, a víz kémiai egyensúllyának megtartására használunk uszodavegyszereket. A szűrés és a vegyszerezés párhuzamos használatával kristálytiszta medencevizünk lesz.

 

Medence fűtés:

          elektromos, kazános, napenergia, melyiket válasszam ?

"Kazános"  :Amennyiben rendelkezünk saját fűtési rendszerrel (családi ház-kazán) amit általában a fűtési szezonon kívűl csak melegvíz előállítására használunk, maradhat elég teljesítményünk a medence fűtésére. Ebben az esetben, ha meg tudjuk oldani a medencevíz fűtésére szolgáló hőcserélő, fűtési rendszerünkbe való beiktatását,ezta módot javasoljuk.

"Elektromos" : Nyaralónkban, távol a házunktól …stb. mikor nem tudjuk a fűtési körünkbe beiktani a medencénket,  akkor választhatjuk ezt a fűtési módot.Csak elektromos áram kell hozzá. Igaz, az üzemeltetése kicsit többe kerűl. 

"Napenergia" : Abban az estben ha sem elketromos áram, sem hálózati gáz nem áll rendelkezésünkre, ill. az alternatív-energiafelhasználás hívei vagyunk, választhatjuk azt a fűtési módot. Ide tartoznak az abszorber (hőnyelő), napelem…stb. segítségével működő medence fűtések. Telepítésük talán költségesebb, de hosszú távon mindenféleképpen kifizetődők.

"Hőszivattyús" : Itt a víz-levegős változatra gondolunk. Manapság a legnépszerűbb fűtési mód. Köszönhető ez a hatékonyságának és gazdaságosságának. Szinte csak elektromos csatlakozást igényel.

"Egyéb"Itt kell megemlítenünk, hogy léteznek még más fűtési módok is, pld a geotermikus-hőszivattyú segítségével fűtő (és hűtő) berendezések.

 

Miért kell letakarni a medencét?

A különböző medencetakarásokkal megelőzhetjük a mechanikai szennyeződések bekerülését a medencénk vizébe, a párolgást minimálisra csökkenthetjük, a víz lehülését is lassíthatjuk.A biztonsági takaró alkalmazásával megóvhatjuk gyermekeink és háziállataink egészségét. 

 

Mi a vízkeménység?

A víz keménységét a vízkőképző kálcium és magnézium ionok mennyisége adja. Jellemezően német keménységi fokban adjukmeg a vízkeménységet.Jelölése: nkº

 

Mikor kell 'vízlágyító' ?

Különféle keménységű hálozati vizeket szeretnénk alkalmassá tenni a felmerülő igényeknek megfelelő minőség elérésére.Lágyítjuk a vizet ezáltal megvédjük a nagyértékű, vízzel érintkező berendezéseinket a vízkő okozta meghibásodásoktól.

 

Mit jelent az automata illetve a félautomata vegyszerezés ?

Az automata vegyszeradagolás mérő- és szabályozó berendezéssel folyamatos- az előírt értékeknek megfelelő- beszabályozást tesz lehetővé. Ez a megoldás a legideálisabb vegyszer-felhasználást biztosítja, a mérőszondákkal folyamatosan vett vízminták szerinti szabályozás segítségével. A félautomata vegyszerezésnél, valamelyik fázis, manuálisan történik.

 

Vegyszeradagoló szondák tisztítása...

pH szondák karbantartása

 

Kapcsolja le a szűrő-forgató szivattyút és zárja el csapokat annak érdekében, hogy a szondákat biztonsággal el tudja távolítani a szondatartókból és megelőzzük az esetleges vízszivárgást.

1 percen keresztül öblítse a szondát folyó csapvíz alatt, majd óvatosan rázza le róla a felesleges vizet. (ne használjon törlőruhát, papírt, stb.)

Merítse a szondát higított sósavba 2 percre.

A higított sósav oldat készítéséhez 1 ml ( 10 csepp) 37%-os sósavat adjon 50 ml csapvízhez. Mindig a savat adagolja a vízbe, és ne fordítva! A sósav használatakor a legnagyobb óvatossággal járjon el. Használjon védőszemüveget, védőkesztyűt,védőöltözetet.

Újra öblítse le a szondát 1 percig folyó csapvíz alá tartva, majd óvatosan rázza le róla a vizet. (ne használjon törlőruhát, papírt. stb.) Helyezze vissza a szondát a szondatartóba, nyissa meg a csapokat és indítsa el a szűrő-forgató szivattyút.

 

REDOX szondák karbantartása

 

Kapcsolja le a szűrő-forgató szivattyút és zárja el csapokat annak érdekében, hogy a szondákat biztonsággal el tudja távolítani a szondatartókból és megelőzzük az esetleges vízszivárgást.

1 percen keresztül öblítse a szondát folyó csapvíz alatt, majd óvatosan rázza le róla a felesleges vizet. (ne használjon törlőruhát, papírt, stb.)

Puha fogkefével tisztítsa a szonda fém érzékelőit 1 percig.

Merítse a szondát higított sósavba 2 percre.

A higított sósav oldat készítéséhez 1 ml ( 10 csepp) 37%-os sósavat adjon 50 ml csapvízhez. Mindig a savat adagolja a vízbe, és ne fordítva! A sósav használatakor a legnagyobb óvatossággal járjon el. Használjon védőszemüveget, védőkesztyűt, védőöltözetet.

Újra öblítse le a szondát 1 percig folyó csapvíz alá tartva, majd óvatosan rázza le róla a vizet. (ne használjon törlőruhát, papírt. stb.) Helyezze vissza a szondát a szondatartóba, nyissa meg a csapokat és indítsa el a szűrő-forgató szivattyút.

 Ajánlott ezt a tisztítási-karbantartási műveletet 2 havi rendszerességgel elvégezni!

 

 

Hogy kell a medence vízét vegyszerezni?

 Minden vegyszerezéssel kapcsolatos kérédésére választ talál az innen letölthető ismertetőnkben.