UV fertőtlenítés az uszodatechnikában

Az UV-C sugárzás közismert fertőtlenítő módszer a levegő, a felületek, a tárgyak és a víz esetében, hiszen segít csökkenteni a fertőzések kockázatát, ezért széles körben használják több mint 40 éve. Az UV fertőtlenítő berendezések elpusztítják a legtöbb vízben előforduló vírust és baktériumot.

Milyen fajtái vannak az uv-sugárzásnak?

Az UV-fény eletromágneses sugárzás, amelynek hullámhossza a látható fény tartománya és a röntgensugarak tartománya között helyezkedik el. A látható fényhez legközelebb a 315-400 nanométeres hullámhosszúságú UV-A tartomány esik. Ez a fény jótékonyan hat az emberi szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigment képződést, azaz a barnulást. Az UV-B tartományba (280-315 nanométer) eső sugarak okozzák a leégést és nagyrészt ezek felelősek a bőrrák kialakulásáért is. Az UV-B sugárzás akkor is veszélyes lehet, ha kvarclámpából vagy a szoláriumból származik. Az UV-B hullámokat természetes körülmények között elnyeli a Föld 18-25 km magasságban lévő ózonrétege.

A 200-280 nanométeres UV-C fény roncsolja a mikroorganizmusok DNS szerkezetét, ezzel megszünteti szaporodóképességüket. A napból érkező UV-C sugarakat teljesen elnyeli a föld légköre, ezért az csak az űrhajósokra és eszközeikre jelent veszélyt.

Mit jelent az Ultra Viola lámpa, és hogyan fejti ki  fertőtlenítő hatását?

Az ultraibolya fertőtlenítés (általában rövidítve UV) egy jól bevált, egyszerű és biztonságos technológia, amelyet a víz vegyszermentes fertőtlenítésére használnak. Az UV fertőtlenítés hatékonyan ártalmatlanítja a Legionellát, a Salmonellát, az E-colit és a legtöbb más vízben terjedő baktériumot, nem hagy maga után semmilyen nemkívánatos mellékterméket. Az UV fertőtlenítés olyan UV-fénnyel működik, amely behatol a vízben élő mikroorganizmusok sejtjeibe, leállítja szaporodásukat és ártalmatlanná teszi őket.A baktériumok és vírusok a külső sejtfaluk vastagságában különböznek egymástól. Ez határozza meg szükséges UV-sugárzás mértékét.

A medencevízkezelő berendezésekhez 300-600 J/m2 besugárzási dózis szükséges a felhasználástól függően.

Miért éri meg UV fertőtlenítő berendezést használni?

A víz UV fertőtlenítése rendkívül hatékony, gazdaságos megoldás, amely megöli a legtöbb vízben szaporodó vírust és baktériumot. Az UV fertőtlenítés nem okoz negatív változásokat a kezelt víz ízében vagy szagában, ezért ideális ivóvízellátáshoz a magán-, a közösségi és az üzleti terekben.

Hogyan működik a rendszer?

A kezelendő víz a nemesacél központi kamrán keresztül, az UV lámpák mellett áramlik. Az UV lámpák 254 nm hullámhosszon generált UVC fénye elpusztítja a baktériumok és vírusok DNS-ét. Az UV-rendszert a modern elektronika pontosan szabályozza, míg az UVC-érzékelő (ha van) figyeli a lámpa elhasználódását, a sugárzás intenzitását, a kezelendő víz UV-áteresztését valamint a kvarchüvelyen képződő esetleges lerakódásokat. A rendszeren áthaladó vizet maradandó mellékhatás nélkül fertőtleníti. Megfelelő figyelmet kell fordítani bármely rendszer tervezésére és telepítésére annak biztosítása érdekében, hogy ne kerüljön szennyeződés az UV egységbe, mert az nagy mértékben csökkenti a hatékonyságát.

 

Méretezési szempontok

Az UV-rendszer kiválasztásának vagy méretének eldöntésekor a legfontosabb szempont a kezelendő víz áramlási sebessége az UV-fertőtlenítő berendezésben. A maximális áramlási sebesség túllépése esetén a teljesítmény csökken.

Előkezelés

A megfelelő hatás eléréséhez szükséges a medencevíz fertőtlenítés előtti előkezelése. Az UV-egység előtt mindig megfelelő lebegőanyag szűrőt kell felszerelni, hogy megvédje azt a lebegő szennyeződésektől és az árnyékolástól. Idővel az UV lámpa teljesítménye az életkor előrehaladtával csökken. Ez azt jelenti, hogy általában egy UV lámpát évente kell cserélni. Van olyan modell,amelyhez külön elérhető UV-intenzitás mérő, hogy a lámpa teljesítményét pontosan ellenőrizni tudjuk. Ez lehetővé teszi az optimális teljesítmény fenntartását és elkerülhető a szükségtelen lámpacsere.

Beépítésnél javasoljuk, hogy az egység mindkét oldalára elzáró szelepek kerüljenek felszerelésre és az egység legalább egyik oldalán elegendő távolság maradjon a lámpa és a kvarchüvely karbantartási célból történő kiszereléséhez.

Mire képes ez a fajta fertőtlenítés?

Az alkalmazott fény, az ultraviola-C (UV-C) egyike a Nap által kibocsátott háromfajta sugárzásnak lásd a cikk elején. Szerencsére az ózonréteg kiszűri, még mielőtt elérné a Földet.  Ugyan képes elpusztítani a kórokozókat, de daganatot is okozhat, károsíthatja a DNS-ünket és a szemünk szaruhártyáját is.

Éppen ezért az UV-technológia alkalmazásával kapcsolatosan fennálló jelenlegi dilemma, hogy  óriási lehetőségeket rejt, de súlyos maradandó károsodást okozhat.

1. Minden eddig tesztelt baktérium és vírus (az évek folyamán több száz, beleértve számos koronavírust is) reagál az UV-C fertőtlenítésre(1)

2. A laboratóriumi tesztelés során UV-C fényforrásaink semlegesítették az egy adott felületen található SARS-CoV-2 vírusok 99%-át 6 másodpercnyi sugárzással (2)

3. Ez jól igazolja, hogy az UV-C eljárás értékes része lehet a vízfertőtlenítési stratégiánknak.(3)

Miért használjunk UV fertőtlenítő berendezést?

UV fény alkalmazásával jóval kevesebb fertőtlenítőszert kell felhasználnunk (akár 20%-nyi fertőtlenítőszer mennyiség is elég lehet). Mindenképpen korszerű, környezetbarát eljárásnak tekinthetjük, mert a nem kívánatos vegyszermaradványok és melléktermékek mennyisége kevesebb, viszonylag alacsony üzemeltetési költségek mellett. Kedvezőtlen körülmény, hogy a fénycsövek (germicidlámpák) élettartama korlátozott (12-18 hónap), és az élettartam vége felé az UV-fénysugarak hullámhossza a kevésbé hatékony tartományok felé tolódik, így nő a víz fertőtlenítőszer igénye.

Az UV-fény nagyon hatékony a kötött klórformák (klóraminok) lebontásában. Az egészségünkre is ártalmas, és egyébként a klórszagért is felelős klóraminok jelenléte a fajlagosan nagy terhelésű medencék (gyermekmedencék, masszázsmedencék) esetében könnyen meghaladhatja az elfogadható szintet, ezért ezekben az esetekben különösen javasolt a megfelelő teljesítményű UV-fertőtlenítő berendezés alkalmazása.

Környezetbarát volta miatt minden üzemeltetőnek érdemes megfontolnia a berendezés telepítését, amely a már működő medencék esetében sem jelenthet problémát.

Alkalmas önmagában egy UV-fertőtlenítő berendezés a medence vízkezelésére?

NEM!

A fertőtlenítés a készülékben áramló folyadékra hat. A berendezésből távozó víz folyamatos vízforgatás mellett is általában csak órák múlva kerül ismét a berendezésbe. A medencében eltöltött idő alatt pedig jelentősen elfertőződhet, ezért csak kiegészítő eljárásként alkalmazható, valamilyen a medencevízben mindenütt jelenlévő fertőtlenítőszer használatával együtt.

Az általunk forgalmazott UV-lámpás fertőtlenítő berendezések

Magáncélú medencékhez alkalmazott berendezések

UV-fertőtlenítő UVUV-C16

              5 – 22m3/h vízáramláshoz

              30mJ/cm2 besugárzási teljesítmény

              16 – 130W izzóteljesítmény

              Rozsdamentes acél ház AISI316L

                                                                                    Maximális nyomás 2bar

 

Magáncélú medencékhez alkalmazott berendezések, állapotkijelzővel

UV-fertőtlenítő UVUV-SI70

                            16m3/h vízáramláshoz

                            30mJ/cm2 besugárzási teljesítmény

                            75W izzóteljesítmény

                            Rozsdamentes acél ház AISI316L

                            Maximális nyomás 2bar

 

Magáncélú, sós vízfertőtlenítéssel működő medencékhez

UV-fertőtlenítő UVUV-C40MA

              9 – 14m3/h vízáramláshoz

              30mJ/cm2 besugárzási teljesítmény

              40 – 75 izzóteljesítmény

              Műanyag készülékház

              Maximális nyomás 2bar

Az UV-lámpás fertőtlenítő berendezések beépítésénél figyelembe kell venni, hogy a készülékek csak megfelelő vízáramlás mellett működhetnek, így szükségszerű egy áramláskapcsoló beépítése, mellyel meghosszabbíthatjuk a berendezésünk élettartamát.

Az áramláskapcsolóról itt tájékozódhat: UVUV-FLOW

 

 

 

A KEREX kínálatában széles termékválasztékot találsz az UV-lámpás fertőtlenítő berendezések terén. Ha további információra lenne szükséged, vagy felmerült kérdésed, várjuk a megkeresésed elérhetőségeinken.

 

 

Forrás:

(1) EPA jelentés, „A levegőben terjedő vegyi és biológiai kibocsátások ellen nagyobb védelmet biztosító berendezések építése”, 56. oldal

(2) A baktériumok, véglények, vírusok és algák hatékonyabb semlegesítéséhez szükséges besugárzottság (UV-mennyiség) – Adel Haji Malayeri, Madjid Mohseni, Bill Cairns és James R. Bolton által felülvizsgált, javított és bővített kiadás. Korábbi kiegészítések Gabriel Chevrefils (2006) és Eric Caron (2006) szerzőktől; A szakértői vizsgálatot Benoit Barbeau, Harold Wright (1999) és Karl G. Linden végezte

(3) A Boston University egyetemen az új fertőző betegségeket vizsgáló nemzeti laboratórium (National Emerging Infectious Diseases Laboratories, NEIDL) által biztosított, dr. Anthony Griffiths (a Boston University orvosi karának mikrobiológiai docense) és csapata által a NEIDL telephelyén végzett laboratóriumi kísérlet során gyűjtött adatok (az ilyen adatok a Boston University jövőbeni tudományos publikációjában fognak megjelenni) azt mutatják, hogy amikor a Signify UV-C fényforrásaival besugározták egy SARS-CoV-2 vírussal (a COVID-19 fertőzést okozó vírus) beszennyezett anyag felületét 5 mJ/cm2 UV-mennyiséggel (6 másodpercig), a felületen található SARS-CoV-2 vírus mennyisége 99%-kal csökkent. A tanulmány azt állapította meg, hogy 22 mJ/cm2 UV-C mennyiség a felületen lévő SARS-CoV-2 vírus 99,9999%-os csökkenését okozza (25 másodpercig tartó sugárzás esetén). A kísérleti eredményeket kérésre biztosítjuk.