Az ezerarcú klór - sóbontók a Kerex kínálatában

A medence üzemeltetésének az egyik legfontosabb eleme a fertőtlenítő szer. A medencék fertőtlenítésére leggyakrabban valamely fajta klórkészítményt használunk. A klór egy igen hatásos, széles körben elterjedt és kedvező árú vegyszer. Többféle halmazállapotban és kiszerelésben elérhető. Leggyakrabban tabletta vagy granulátum formában jelenik meg. A sok kézzelfogható előnye mellett van egy jelentős hátránya is, a szállítás.

Ezt a hátrányt küszöbölhetjük ki azzal, hogy a felhasználás helyszínén állítjuk elő a kívánt mennyiségű klórterméket. Erre szolgálnak a sóbontó készülékek.

 Elektrolízises eljárás

A hozzáadás helyén egy elektrolízis készülék segítségével viszonylag magas oxidáló hatású aktív klórt állítunk elő. Ennél az elektrolitikus hasadásnál az elektródákon egyenáram felhasználásával, konyhasó (NaCl) és a víz vegyítésével, a klórelektrolízises készülékben a képződő klórionokból klórgáz, a klórgáz és víz reakciójából pedig hipoklórossav (HClO), a tulajdonképpeni szabad aktív klór képződik, amelyet a hagyományos klór teszterekkel természetesen ki is tudunk mutatni.

 

NaCl      +            2 H2O   =>                        HOCl     +                          H2         +               NaOH

Konyhasó +        Víz         =>          Hipoklórossav   +            Hidrogéngáz      +              Nátronlúg

 

A klórkoncentrációt privát létesítmények esetében rendszerint az áramerősség változtatásával illetve idővezérléssel szabályozzák. Figyelni kell arra, hogy az elektrolízises készülékben mészlerakódás keletkezik, amelyet vagy rendszeresen el kell távolítani vagy megfelelő vízelőkészítéssel (lágyítás) meg kell akadályozni. Egyes készülékek esetén ezt a vízkőkiválást tudjuk csökkenteni azzal, hogy időszakosan megváltoztatjuk az elektrolízises készülékben a cellák polaritását.

A sóbontó készülékek üzemeltetése nem igényel nagy szakértelmet, magánmedencéknél könnyen alkalmazható. A beépítése is egyszerűen megoldható. A készüléket egy nyeregidom vagy hollanderes csatlakozók segítségével tudjuk a medence visszatérő vezetékébe építeni. 

Az elektronikát pedig egyszerűen az elektromos hálózathoz csatlakoztatjuk.

A medence vízébe a megfelelő mennyiségű (0,3-0,5%) nagytisztaságú sót beletöltve megoldjuk az egész szezonban szükséges fertőtlenítőszer ellátást. Ezek után már nincs szükségünk egyéb fertőtlenítő szer vásárlására, használatára. Az első feltöltés általában az egész nyári szezonra szükséges klórtermeléshez elegendő lesz. Az előállított és fel nem használt klór visszaalakul a medencevízben Nátriumkloriddá.

 

A sóbontó berendezést idővezérléssel vagy a medencében lévő klórtartalom mérése alapján üzemeltethetjük. Az idővezérlés az egyszerűbb megoldás viszont ebben az esetben a használat során a terhelés függvényében időnként változtatni kell a klórtermelés mennyiségét.

A sós oldat kellemesebb tapintású az édesvíznél, kevésbé szárítja a bőrt. A medencevízben a sókoncentráció 0,4 - 0,5%, a testünk kb. 60%-át alkotó víz is valójában sós vizes oldat (kb. 0,9%). Minél kisebb a medencevíz és testünk sókoncentrációja között a különbség, annál kevésbé vonja el a víz bőrünkön keresztül a sót, ez okozza a kellemes tapintást. Csak érdekességképpen a tengervíz sókoncentrációja kb. 2,5%, tehát a medencéhez képest ötször annyi só van benne. Ennek megfelelően a medencevíz ízén alig lehet érezni a sót.

 

A sóbontó készülék folyamatos klórellátást biztosít, ami a kézi adagolású vegyszerek esetében nem mondható el. Az egyenletes klórozás nagyobb eséllyel küzdi le a medencevíz minőségének romlásáért felelős organizmusokat, összességében kevesebb hatóanyag felhasználásával. A sóbontó készülék használatával a pontatlanság és feledékenység kevesebb veszélyt jelent a medencevíz minőségére.

A sós víz korrozívabb az édesvíznél. Ennek eredményeként az egyébként használatos rozsdamentes alkatrészek (pl. létrák, hőcserélő) nem alkalmazhatók, helyettük titán vagy magasabb savállósággal rendelkező alapanyagból készült berendezéseket kell beépíteni.

A pH csökkentő szerből nagyobb mértékű fogyással kell számolnunk, mert a fenti képlet alapján a nátriumból képződő nátronlúg a medencevíz pH-értékét növeli. Érdemes a pH csökkentő szer adagolására automata vegyszeradagolót beépíteni.

A forradalmian új, sósvizes medence fertőtlenítő berendezés - MAGEN Resilience E – letölthető brossúrájáért kattintson ide