AFM® ng

Miért jobb az aktivált üveg szűrőközeg mint a kvarchomok?

Az uszodában használatos szűrőknek meg kell akadályoznia a medencében található finom, zavarosságot keltő anyagok, a kolloid anyagok és lehetőség szerint a mikroorganizmusok vízbe való visszajutását egy finom szerkezetű, megfelelő szűrési erősséggel bíró szűrőközeggel. A kolloid szerkezetű szerves anyagok, az úgynevezett biofilm, a medencében lévő baktériumok számára jó védelmet nyújtanak a fertőtlenítő szerek ellen és egyúttal kedvező táptalajt is képeznek.

A zárt szűrőtartályok esetében a szennyezett medencevíz egy szűrőrétegen folyik keresztül, miközben a szennyeződés részecskék visszamaradnak a szűrőágyban. A szűrőréteg egyforma, finom szemcséjű, 0,4 – 1,2mm szemcseméretű elemekből épül fel viszonylag alacsony, kb. 50-cm-es és annál magasabb rétegvastagsággal. A szűrők legfontosabb tulajdonságai a szűrés erőssége és a tisztító- és szennyeződésmegkötő képesség. Ezeket a kritériumokat lényegében a szemcsék nagyságában, a rétegvastagságban valamint az átfolyási sebességben határozzák meg.

Az egyrétegű szűrőknél a szennyeződésrészecskék általában nem szűrődnek át szűrő átmosási idejének lejárta előtt. Az igen finom szemcsés szűrőanyagban lévő üregek azonban nagyobb szilárdanyag-terhelésnél hamarabb eltömődnek, mint egy többrétegű szűrés esetében, mivel a szennyeződés kevésbé mélyebben hatol be a szűrőágyba. Ennek következménye a szűrőellenállás gyorsabb megnövekedése, a szűrési idő és átöblítési intervallumok egyidejű rövidülésével, összekötve a nagyobb mennyiségű öblítővíz-felhasználással.

A szűrés során a medencevíz 20 – 50m/h szűrési sebességgel, felűről lefelé folyik át a szűrőágyon és végül a szűrő alján található szűrőgyertyákon lévő kis hasadékok sokaságán keresztül áramlik vissza a medencébe.

A szűrőágy tisztításakor az úgynevezett öblítés során a víz ellenkező irányban áramlik. Ez felkavarja a szűrőközeget úgy, hogy a szemcsék kölcsönös egymáshoz való súrlódása révén a szennyeződés feloldódik és szabadon kifolyva a csatornarendszerbe távozik.

A zárt szűrőtartályok előnyei:

              A szűrőanyag jelentéktelen mértékű elhasználódása,

              Egyszerűen kezelhető, automatizálható

              Kedvező üzemeltetési költségek

              A szűrőközeg könnyen, visszamosással tisztítható.

 

A hagyományos kvarchomok használatával szemben az új generációs AFM® szűrőközegnek szinte csak előnyei vannak.

 

Mi is az AFM®

A tiszta, újrahasznosított zöld és barna üvegből készült AFM® szűrőközeg közvetlen helyettesíti a szűrőhomokot, és az összes homokszűrőbe beépíthető kiegészítő infrastrukturális beruházások nélkül.

Az AFM® szűrőközeg megduplázza a homokszűrők teljesítményét, ezáltal jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket és hosszabb az élettartama bármely egyéb szűrőanyagnál.

A legfontosabb, hogy az AFM -megakadályozza a káros fertőtlenítőszer melléktermékek képződését, mint pl. trichloraminok és THM a legjobb és legbiztonságosabb uszodai levegőminőség biztosítása érdekében.

Az AFM® a gyártása során egyedülálló háromlépéses kémiai és termikus aktiválási folyamatnak van kitéve, hogy önsterilizáló képessége legyen és fokozzuk a szűrési tulajdonságokat. Az aktiválás során az üveg szerkezete és kémiája módosul.

 

Az AFM felülete sokszorosa a homok szűrőközeg felületének.

AFM® GRADE 1 = 50.000m2 / t                                                                  Hydrofób

Szűrőhomok 0,4-0,8mm = 3.000m2 / t                                              Önsterilizáló felület

 

                            

 

 

 

Egyedi önfertőtlenítő felület, mely ellenáll a baktériumok megtapadásának.

Az egyik fő különbség az AFM® és más szűrőközeg,- például homok és zúzott üveg- között a biológiai ellenállása. Vízzel érintkezve, kis mennyiségű szabad gyökök (O. és OH.) képződnek a szemcsék felszínén. Ennek köszönhetően erős oxidációs potenciállal rendelkeznek, amely során a szabad gyökök megvédik az AFM -t attól, hogy baktériumok telepedjenek meg rajtuk és teljesen megakadályozzák a biofilm kialakulását.

A baktériumok megtapadnak minden felületen (falak, padló, csövek), de különösen a szűrőközegben.

Az aktivált AFM szűrőközeg korlátozza a baktériumok növekedését, megszünteti a csomósodást, csatornák kialakulását a szűrőtartályban. Megakadályozza hogy a vizelet és verejték ammóniává alakuljon, ezzel megelőzzük a triklóraminok kialakulását.

Kiszámítható, egyenletes szűrési teljesítményt tudunk létrehozni.

A szennyeződések több mint  95%-t visszamosással el tudjuk távolítani a szűrőközegből.

A biofilm kialakulásával kapcsolatos három fő probléma

 

1 Megbízhatatlan szűrés

6 - 12 hónap elteltével biofilm alakul ki a homok felületén amely során

a szemek összetapadnak, csomókat képezve és a szűrőágyban csatornák

alakulnak ki, ezzel lecsökkentve a mechanikai szűrést teljesítményét

 és lehetővé teszi hogy szűretlen víz kerüljön vissza a medencébe.

Az AFM® szűrőközegben ez a probléma nem alakul ki, állandó teljesítményen

működnek, magas szűrési és visszaöblítési hatékonysággal. nem fordulhat elő, hogy szűretlen víz kerüljön a medencébe.

 

2 Patogének

A szűrő táptalajjá válik a kórokozók, például a legionella és pseudomonas baktáriumok számára.

Az AFM® megakadályozza a kórokozók szaporodását. A medence ezáltal sokkal biztonságosabb lesz.

 

3 Triklóramin, klórszag

A medencehasználók verejtéket és vizeletet ürítnek a medence vizébe. Ezek 80%-ban karbamidot tartalmaznak. A biofilmben lévő baktériumok ezt a karbamidot ammóniává alakítják át, amely ezután klórral reagálva szervetlen klóraminokat (mono-, di- és tri-kloramin) képez.

Triklóramin (NCl3) nagyon illékony és ez felelős a kellemetlen klórszagért. Ezenkívül súlyos egészségkárosító hatású, bőrre, szemre nézve, valamint tüdőirritációt okoz, és az épületek és berendezések korrózióját okozza.

Az AFM® -nél nincs biológiai átalakulás - karbamid / ammónia - a szűrőágyban.

Nincs biofilm!  Nincs triklóramin!  Nincs klórszag!

 

Nagy szűrési teljesítmény, akár 1 Mikron szemcseméretig

 

Az AFM® sokkal kisebb szennyeződéseket is kiszűr, mint a kvarc vagy az üveghomok. A gyártótól független és legismertebb európai laboratórium (IFTS (www.ifts-sls.com)  szűrési teszteket végzett, tesztelte az AFM®-et, a kvarchomokot és a különféle üveg szűrőközegeket

A vizsgálatokat friss szűrőközeggel végezték, biofilm nélkül, 20 m/h szűrési sebességgel és flokkuláló vegyszer hozzáadása nélkül. A következő eredmények születtek:

Ebből a teszteredményből egyértelműen látszik, hogy az AFM® ng aktivált üveg szűrőközeg kimagasló szűrési teljesítményt nyújt.

 

A legalacsonyabb működési és karbantartási költségek

 

A szűrőhomokot a szabványok szerint minimum 60m/h sebességgel 5 percig kell visszamosni.

Az AFM® csak 40 m/h visszaöblítési sebességet igényel. A visszamosás hatékonysága magasabb - és nincs szükség levegő rásegítésre - mivel nem alakul ki biofilm a szűrőközegben. Az AFM® használatával a visszamosás időtartama kb.4 perc. Ez elegendő az összes szennyező részecske eltávolításához. Ennek eredményeként megtakarítható az öblítővíz 50% -a. Ezzel jelentős megtakarítást érhetünk el a vízdíj és a fűtési költség terén.

 

Vegyszermegtakarítás

 

Amit kiszűrünk a vízből, azt nem kell oxidálni.

Az AFM® nagyobb szűrési hatékonysága ezért klórt és savat takarít meg.

A vegyszerfelhasználással összefüggő megtakarítás körülbelül 20-30%.

 

 

A szűrők karbantartása és a várható élettartam

 

A fő költségtényező a szűrőközeg cseréjének költsége (eltávolítás,

ártalmatlanítása és új szűrőközeggel való feltöltése).

Ezek a költségek azonosak AFM® és homok esetén, de az AFM®

várható élettartama jóval magasabb, mint a homoké. Biológiai ellenállása és keménysége miatt az AFM® több mint 20 évig megőrzi a minőségét, ha a szűrőket megfelelően kezeljük, visszamossuk.

 

AFM® frakciók és rétegrendjük

 

Az AFM® 1. frakció a fő szűrőközeg.

Az AFM® eltávolítja az összes szennyező részecske 95% -t 1 μm -ig.

 

Az AFM® 2. frakció támasztó rétegként működik és ez a szűrőréteg

5 μm -ig szűri ki a szennyeződéseket.

 

Az AFM® 3. frakció egy alátámasztó réteg a szűrőelemek lefedésére

szolgál a megfelelő áramláselosztás érdekében a szűrés és

visszaöblítés során.

 

Ajánlott szűrési sebesség:                        15 – 30m/h

Ajánlott visszamosási sebesség:             40 – 50m/h